Placki ziemniaczane, frytki, bratkartofle, kapuśniak, pierogi ruskie czy pieczeń z sosem pieczarkowym i plackiem ziemniaczanym – to wszystko przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich.
W miniony weekend mieszkańcy Rudyszwałdu świętowali Kartoffelfest. Impreza cieszyła się ogromnym zainteresowaniem – organizatorzy musieli dostawić stoły i ławy. Każdy, kto przyszedł, mógł spróbować potraw z ziemniaków przygotowanych przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rudyszwałdzie. Były placki ziemniaczane, frytki, bratkartofle, kapuśniak, pierogi ruskie, pieczeń z sosem pieczarkowym i plackiem ziemniaczanym. Na przystawkę można było dostać chleb ze smalcem lub paluchy drożdżowe z kminkiem. Nie zabrakło słodkości – można było skosztować dwa rodzaje tortów i drożdżówki z jabłkami. A przy płonącym ognisku można było piec kiełbaski.
Oprócz tego przygotowano wystawę prac, które wykonały dzieci pod okiem pani kierownik w świetlicy. Znalazły się na niej różne figurki wykonane z jesiennych warzyw i owoców, czyli ziemniaków, kukurydzy, dyni, cukinii, marchewki i jabłek. Na zakończenie odbyła się zabawa taneczna.
Organizatorami Kartoffelfestu było Koło Gospodyń Wiejskich i Ochotnicza Straż Pożarna.
fot. UG Krzyżanowice
oprac. /kp/