Kosztowny tłusty czwartek. Wyższe ceny nie ratują piekarni i cukierni

paczki cukiernia
Fot. pixabay.com

Rosnące ceny masła, jaj i innych składników to nie jedyne wyzwanie, przed którym stoją producenci pączków i faworków.

Dziś, 27 lutego, obchodzimy tłusty czwartek – dzień, w którym tradycyjnie zajadamy się pączkami i faworkami. Tradycja ta sięga czasów pogańskich, a jego obecna forma kształtowała się przez wieki. Współcześnie tłusty czwartek to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt kulinarnych, a cukiernie i piekarnie przeżywają prawdziwe oblężenie. Obecnie jednak branża piekarnicza i cukiernicza zmaga się z poważnymi problemami finansowymi. Zadłużenie firm sprzedających pieczywo i wyroby cukiernicze, w tym pączki, w ubiegłym roku wzrosło o 23% i przekroczyło 21 mln zł.

- reklama -

przycisk-plusy

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj