Brak oznak choroby nie oznacza, że jej nie ma

Otyłość często jest postrzegana jako problem natury kosmetycznej i estetycznej. Pomimo to większość lekarzy uważa ją za groźną, bo pociągającą w skutkach wiele chorób. Z otyłością stanowczo należy walczyć.

Nawet niewielka redukcja masy ciała, nawet na poziomie 5 procent, zmniejsza zagrożenie wieloma chorobami. Otyłość to choroba ogólnoustrojowa, charakteryzująca się zwiększeniem masy ciała ponad przyjętą normę, jej typową cechą jest nadmiar tkanki tłuszczowej. Otyłość najczęściej wynika z przyjmowania większej ilości energii, niż wynoszą łączne wydatki energetyczne ponoszone przez nasz organizm.

- reklama -

Niepokojące jest również to, że coraz więcej dzieci i młodzieży ma nadwagę. Przyczyną otyłości jest nie tylko objadanie się np. słodyczami, ale w dużym stopniu tzw.  fast foody  i brak ruchu. Nadwaga i otyłość u dzieci mogą wywierać negatywny wpływ na ich samopoczucie. Dzieci otyłe mogą  być  dyskryminowane i krytykowane  i to nie tylko przez swoich kolegów oraz koleżanki, ale także przez dorosłych. Zdarza się, że znacznej otyłości towarzyszą stany depresyjne oraz niska samoocena. Takie zaburzenia psychologiczne mogą mieć trwały charakter.

Ponadto u dzieci i młodych osób z otyłością stwierdza się znacznie częstsze, niż u ich szczupłych rówieśników występowanie poważnych problemów fizjologicznych. Do typowych zaburzeń należą: zbyt szybkie tempo wzrastania i dojrzewania, wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, stłuszczenie wątroby i kamica żółciowa. Rzadziej występujące powikłania to nadciśnienie, guzy mózgu, bezdechy w czasie snu, powikłania ortopedyczne oraz niektóre choroby jajników.
 
Większości konsekwencji otyłości można zapobiegać prowadząc odpowiedni, zdrowy i higieniczny tryb życia m.in. zażywając dużo ruchu, radząc sobie ze stresem, wprowadzając zróżnicowaną dietę, w tym odpowiednie produkty żywieniowe. Sposób odżywiania ma wpływ nie tylko na sam układ trawienny, ale i na wszystkie narządy i części ciała. Sposób odżywiania się powinien być pełny i zróżnicowany. Dla zachowania dobrego samopoczucia jest ważne, aby organizm otrzymywał w pożywieniu odpowiednią ilość naturalnych witamin, minerałów i wiele innych substancji odżywczych. W sytuacji gdy odżywianie jest niepełne i nieodpowiednie mogą pomóc suplementy diety, które jednak nie mogą stanowić jej zamiennika. Szczególne znaczenie mają suplementy pochodzenia naturalnego tzn. takie,  które wyprodukowano z owoców, warzyw i roślin o walorach zdrowotnych wyhodowanych w warunkach ekologicznie czystych.

Kto może przyjmować witaminy i mikroelementy? Istnieje kilka podstawowych czynników powodujących powstawanie niedoborów żywieniowych. Oto one:
nieodpowiedni sposób odżywiania się (np. wegetarianie, osoby stosujące
 restrykcyjne diety, starsi ludzie, anorektycy) zaburzenia wchłaniania (np. alkoholicy, starsi ludzie, osoby cierpiące na zaburzenia żołądkowo-jelitowe, lub zespół złego wchłaniania), zwiększone zapotrzebowanie organizmu (np. kobiety ciężarne, kobiety karmiące piersią, palacze papierosów, osoby leczone długotrwale niektórymi lekami, osoby cierpiące z powodu choroby nerek, wcześniaki), zwiększona utrata składników odżywczych (np. osoby leczone długotrwale niektórymi lekami, pacjenci cierpiący na bulimię lub biegunki),

Nie można jednak popadać w przesadę, ponieważ zarówno nadmierna szczupłość, jak i nadmierna otyłość nie sprzyjają zdrowiu i długiemu życiu. Równie ważnym czynnikiem w zachowaniu odpowiedniej wagi ciała jest żywienie w zgodzie z grupą krwi.

Z uwagi na rozmieszczenie tkanki tłuszczowej najczęściej wyróżnia  się otyłość typu gruszki i typu jabłka. Za szczególnie niebezpieczny typ otyłości uważa się otyłość  typu jabłka.

 

Stopień otyłości można określić na podstawie wagi ciała, wzrostu i wymiarów. Do wyliczeń wskaźników otyłości stosuje różne wzory matematyczne i różne przyrządy elektroniczne.Najczęściej wystarczy jednak popatrzeć na swoje odbicie w lustrach lub w szybach wystawowych sklepów  aby przekonać się jacy jesteśmy naprawdę i jak to wygląda.

Co można poradzić chcącym stracić kilka kilogramów:
– dieta powinna być urozmaicona a w jej skład powinny wchodzić produkty bogate w  witaminy i minerały
– posiłki powinny zawierać produkty o dużej wartości odżywczej ale o małej  zawartości kalorii
– należy spożywać dużo żywności pochodzenia roślinnego o małym stopniu przetworzenia
– trzeba wybierać raczej pożywienie w postaci stałej a nie płynnej
– należy maksymalnie ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych eliminując także tłuste mięsa
– powinno się włączyć do diety także co najmniej 2 razy w tygodniu dania rybne
– wyeliminować z diety słodycze w tym także czekolady, torty i lody
– ograniczyć spożycie soli kuchennej zastępując ją ziołami
– jeśli z jakichś powodów  nie można zastosować w/w zasad należy wziąć pod uwagę suplementację diety

Jest wiele preparatów naturalnych i ziół wspomagających odchudzanie np. ekstrakt z liści zielonej herbaty, sproszkowany nopal (opuntia fikus indica), l-karnityna (HCI), nasiona kopru włoskiego, kurkuma, imbir, chrom, lecytyna, garcynia cambogia i inne. Więcej informacji na ten temat można przeczytać na stronie www.multiwitaminy.com.
    
Artykuł opracowany we współpracy z Wandą Gozdek i  Stanisławem Sucheckim, email: [email protected],  tel. 032 415 76 44,  kom. 603 721 139  

- reklama -

2 KOMENTARZE

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj