PSSE: 25 października Dniem Otwartym Stacji

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Raciborzu organizuje u siebie 25 października Dzień Otwarty. Będzie to okazja do zapoznania się ze specyfiką pracy i zakresem działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Akcja ma związek z ogłoszeniem Głównego Inspektora Sanitarnego obchodów Dni Zdrowia Publicznego w dniach 11-29 października. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Raciborzu zaprasza mieszkańców w tym także szkoły w dniu 25 października w godzinach od 10:00 do 14:00 na Dzień Otwarty Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Raciborzu, przy ul. Batorego 8.

- reklama -

 

W programie przewidziano:

10.10 – 10.40  – część powitalna oraz prelekcja nt. Rola i zadania Państwowej Inspekcji Sanitarnej w świetle wybranych aspektów aktualnej sytuacji zdrowotnej mieszkańców naszego regionu – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny  w Raciborzu – lek. Dariusz Foryś (sala nr 20).

10.40 – 11.10  Emisja filmu (sala nr 20).: Działalność Państwowej Inspekcji Sanitarnej w województwie śląskim

11.10- 11.40 Prezentacja (sala nr 20).: Bezpieczny plac zabaw – Anna Lach-Głogiewicz – Sekcja Higieny Dzieci i Młodzieży

11.40 – 12.10 Emisja filmu (sala nr 20):  Profilaktyka próchnicy zębów.

12.10 – 12.40 Prezentacja (sala nr 20).: Profilaktyka zatruć grzybami– Iwona Kowalska – Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

12.40 – 13.10  Emisja filmu (sala nr 20).: Dlaczego stop narkotykom?

13.10 – 13.40  Emisja filmu (sala nr 20).:Stop meningokokom.

 

Poza tym w godz. od 10:00 do 14:00 goście odwiedzający  siedzibę PSSE w Raciborzu będą mieli również możliwość bezpłatnych konsultacji z pracownikami poszczególnych komórek organizacyjnych w zakresie:

– Zapobieganie chorobom zakaźnym, w tym  w szczególności: grypie, boreliozie, wirusowemu zapaleniu wątroby, HIV/AIDS oraz szczepienia ochronne obowiązkowe, zalecane oraz dla osób podróżujących.

– Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Baseny kąpielowe – jakość wody do kąpieli.

– Bezpieczeństwo żywności w świetle obowiązujących przepisów prawnych krajowych i unijnych. Świadomy wybór środków spożywczych oferowanych w sprzedaży.

– Postępowanie w sprawach chorób zawodowych. Czynniki biologiczne w środowisku pracy – obowiązki pracodawcy. Substancje i preparaty chemiczne – oznakowanie, bezpieczeństwo stosowania.

– Wymagania sanitarno-higieniczne w dokumentacji projektowej, która jest podstawą do odbioru obiektów (gastronomicznych, fryzjerskich, kosmetycznych, gabinetów lekarskich oraz innych obiektów użyteczności publicznej).

– Wymagania sanitarne zapewniające dzieciom i  młodzieży bezpieczne warunki nauczania i wychowania w szkołach oraz innych placówkach oświatowo-wychowawczych.

– Działalność oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia. Edukacyjne programy zdrowotne realizowane na terenie powiatu raciborskiego.

 

W związku z ograniczonymi warunkami lokalowo-przestrzennymi Stacji oraz ograniczoną liczbą miejsc, uprzejmie prosimy o wcześniejsze telefoniczne potwierdzenie uczestnictwa grup zorganizowanych (tel. kontaktowy 032 459 41 48, Lucyna Kurzydem, Aleksandra Foryś).

 

/w/

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj