Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Raciborzu organizuje u siebie 25 października Dzień Otwarty. Będzie to okazja do zapoznania się ze specyfiką pracy i zakresem działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Akcja ma związek z ogłoszeniem Głównego Inspektora Sanitarnego obchodów Dni Zdrowia Publicznego w dniach 11-29 października. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Raciborzu zaprasza mieszkańców w tym także szkoły w dniu 25 października w godzinach od 10:00 do 14:00 na Dzień Otwarty Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Raciborzu, przy ul. Batorego 8.
W programie przewidziano:
10.10 – 10.40 – część powitalna oraz prelekcja nt. Rola i zadania Państwowej Inspekcji Sanitarnej w świetle wybranych aspektów aktualnej sytuacji zdrowotnej mieszkańców naszego regionu – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Raciborzu – lek. Dariusz Foryś (sala nr 20).
10.40 – 11.10 Emisja filmu (sala nr 20).: Działalność Państwowej Inspekcji Sanitarnej w województwie śląskim
11.10- 11.40 Prezentacja (sala nr 20).: Bezpieczny plac zabaw – Anna Lach-Głogiewicz – Sekcja Higieny Dzieci i Młodzieży
11.40 – 12.10 Emisja filmu (sala nr 20): Profilaktyka próchnicy zębów.
12.10 – 12.40 Prezentacja (sala nr 20).: Profilaktyka zatruć grzybami– Iwona Kowalska – Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
12.40 – 13.10 Emisja filmu (sala nr 20).: Dlaczego stop narkotykom?
13.10 – 13.40 Emisja filmu (sala nr 20).:Stop meningokokom.
Poza tym w godz. od 10:00 do 14:00 goście odwiedzający siedzibę PSSE w Raciborzu będą mieli również możliwość bezpłatnych konsultacji z pracownikami poszczególnych komórek organizacyjnych w zakresie:
– Zapobieganie chorobom zakaźnym, w tym w szczególności: grypie, boreliozie, wirusowemu zapaleniu wątroby, HIV/AIDS oraz szczepienia ochronne obowiązkowe, zalecane oraz dla osób podróżujących.
– Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Baseny kąpielowe – jakość wody do kąpieli.
– Bezpieczeństwo żywności w świetle obowiązujących przepisów prawnych krajowych i unijnych. Świadomy wybór środków spożywczych oferowanych w sprzedaży.
– Postępowanie w sprawach chorób zawodowych. Czynniki biologiczne w środowisku pracy – obowiązki pracodawcy. Substancje i preparaty chemiczne – oznakowanie, bezpieczeństwo stosowania.
– Wymagania sanitarno-higieniczne w dokumentacji projektowej, która jest podstawą do odbioru obiektów (gastronomicznych, fryzjerskich, kosmetycznych, gabinetów lekarskich oraz innych obiektów użyteczności publicznej).
– Wymagania sanitarne zapewniające dzieciom i młodzieży bezpieczne warunki nauczania i wychowania w szkołach oraz innych placówkach oświatowo-wychowawczych.
– Działalność oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia. Edukacyjne programy zdrowotne realizowane na terenie powiatu raciborskiego.
W związku z ograniczonymi warunkami lokalowo-przestrzennymi Stacji oraz ograniczoną liczbą miejsc, uprzejmie prosimy o wcześniejsze telefoniczne potwierdzenie uczestnictwa grup zorganizowanych (tel. kontaktowy 032 459 41 48, Lucyna Kurzydem, Aleksandra Foryś).
/w/