Racjonalne żywienie receptą na odporność!

ODPORNOŚĆ nie wiąże się z tabletkami i z ciepłym ubieraniem. Mało kto pamięta, że odporność to dobre odżywianie.Zima na dobre się jeszcze nie zaczęła, a ty znowu pociągasz nosem, łykasz środki przeciwbólowe i snujesz się jak cień. Katar zaczyna ci doskwierać i myślisz, co zrobić, żeby grypa cię nie dopadła? Proste! Zajrzyj najpierw do lodówki i sprawdź co w niej masz…

 

- reklama -

 

Zanim więc sięgniemy po "cudowne" leki podtrzymujące odporność czy zapobiegające przeziębieniu, przyjrzyjmy się swojej diecie. Każdego dnia w posiłkach powinna pojawić się odrobina czosnku, kminku i goździków. Najważniejsza jest jednak witamina C, która ułatwia wchłanianie żelaza (przeciwdziała anemii) i podnosi wskaźnik odporności. Najlepszym źródłem witaminy C są owoce cytrusowe, czarne porzeczki, zielona papryka i natka pietruszki. Duże znaczenie w żywieniu ma także miód, czosnek i cebula. Znana jest receptura na syrop z cebuli, który niestety kojarzy się z nie dość apetycznym smakiem i zapachem. Wystarczy jednak do syropu dodać miód i specyficzny smak i zapach znikają.

Wśród składników mineralnych istotnych dla układu odpornościowego na uwagę zasługują cynk i selen. Pierwiastki te podane w czasie infekcji są w stanie skrócić czas jej trwania nawet o połowę. Źródłem cynku jest mięso, mleko i jego przetwory, produkty zbożowe, nasiona strączkowe (np. fasola) i jaja, a źródłem selenu są m.in. produkty zbożowe i ryby morskie.

W zimie na śniadanie powinniśmy jeść np. płatki owsiane na mleku lub z jogurtem naturalnym, pamiętajmy o soku pomidorowym. Podczas zimowego obiadu najlepiej sięgnijmy po mięso np. drobiowe lub wołowe, warzywa surowe albo gotowane (np. marchew gotowana) i ziemniaki, które są źródłem potasu. Na kolację najlepiej przygotować coś ciepłego (ryba w warzywach z dodatkiem ciemnego pieczywa). Pijmy także dużo herbaty owocowej np. malinowej lub z dodatkiem rozgrzewającego imbiru.

Polecamy też przepis na sok – bomba witaminowa

Składniki: pomarańcza, grapefruit, cytryna, 1 łyżka miodu, ząbek czosnku.

Wyciskamy sok z wszystkich owoców. Dodajemy 1 łyżkę miodu na każdy 1 litr soku. Odstawiamy na 12 godzin w ciemne i chłodne miejsce. Do napoju możemy dodać posiekane ząbki czosnku.

/opracowała: Kornelia Kordas/

Artykuł sponsorowany.

 

 

 

 

Raciborski Portal Internetowy ogłasza konkurs na najskuteczniejszy sposób walki z przeziębieniem.

Najciekawsze przykłady zostaną opublikowane na łamach Portalu. Wśród osób, które wezmą udział w konkursie, zostaną rozlosowane upominki ufundowane przez Hannę i Piotra Klimów, właścicieli aptek: św. Mikołaja przy ul. Londzina i Świętych Kosmy i Damiana przy ul. Gamowskiej w szpitalu w Raciborzu.

Krótkie recepty prosimy przysyłać na adres [email protected] z dopiskiem w temacie: ZDROWIE do 28 stycznia. Regulamin konkursów

 

Pod uwagę brane będą tylko e-maile sygnowane własnym imieniem i nazwiskiem. Zwycięzca konkursu informowany jest o wynikach drogą mailową i zobowiązany jest odebrać nagrodę w wyznaczonym terminie.

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj