Dlaczego czujesz się zmęczony i senny?

To nieprawidłowa dieta i mała aktywność ruchowa tak działają na organizm.

Artykuł sponsorowany

- reklama -

Zimą jemy więcej niż potrzebujemy. Zimą mamy ochotę na dania bardziej kaloryczne i obfitsze niż zwykle, dlaczego? Mechanizm wydaje się prosty: gdy marzniemy, obwodowe naczynia krwionośne kurczą się, by zmniejszyć straty ciepła, rośnie ciśnienie krwi, zwiększa się aktywność gruczołów produkujących hormony. Organizm potrzebuje większej dawki energii z pożywienia niż zwykle, aby wyrównać bilans cieplny. Dlatego należy zadbać o dobrze skomponowaną zimową dietę – taką, która da: więcej energii (nie będzie nam zimno), większą odporność (nie będziemy chorować), mniej w talii (nie utyjemy). Starajmy się więcej nie dobierać produktów spożywczych przypadkiem.

 

Jak często jeść?
W zimowej diecie najważniejsza jest ilość posiłków – powinny być co najmniej cztery. Jedząc co 3 godziny, możemy utrzymać równowagę cieplną w organizmie. Warto pamiętać, że rano spalanie tłuszczu jest najszybsze i organizm najlepiej przyswaja składniki odżywcze. Należy jeść regularnie, nie podjadać, a wtedy na pewno nie utyjemy.

 

O czym należy pamiętać?
OBNIŻYĆ KALORYCZNOŚĆ DIETY:
– unikać produktów zawierających białą mąkę
– wybierać produkty nabiałowe z niską zawartością tłuszczu (unikać nadmiaru sera krajanego, topionego, tłustego sera twarogowego)
– preferować mięso i produkty mięsne drobiowe
– ograniczać spożycie jaj
– używać tłuszcze roślinne
– zrezygnować z zawiesistych zup, sosów, zasmażek, słodzonych soków
– w technologii przygotowywania potraw wykorzystywać gotowanie na wodzie, parze, pieczenie w folii, na ruszcie.
ZWIĘKSZYĆ PODAŻ WITAMIN:
Do każdego posiłku należy dodawać warzywa i owoce: pomidory, paprykę, brokuły, brukselkę, sałatę, seler naciowy, pomarańcze, grejpfruty, melony, kiwi.
Zawierają one witaminy A, C i E, które pomagają wykorzystać energię z pożywienia i pobudzają system odpornościowy. Zimą potrzebujemy też więcej witamin z grupy B, istotnych ze względu na działanie przeciwdepresyjne. Witaminy te są obecne np.: w nabiale, drobiu, rybach, wołowinie, fasoli, ziarnach, kiełkach, orzechach.
Pamiętajmy, że zła technologia przygotowywania potraw, czyli długotrwałe mycie, moczenie, gotowanie przyczyniają się do strat witamin.
WYBIERAĆ WŁAŚCIWE WĘGLOWODANY:
Zimą 50% energii powinno pochodzić z węglowodanów. Należy jednak pamiętać o ograniczeniu ciast i białego pieczywa. Są one bogate w cukry proste oraz „ukryty” tłuszcz, a więc tylko oszukują głód, a przede wszystkim tuczą przez dostarczanie pustych kalorii. Jedz pieczywo pełnoziarniste, razowe, kasze. Zawierają one węglowodany złożone- błonnik, który nie tylko da uczucie sytości, ale i wyreguluje pracę jelita grubego.

W następnym odcinku przykładowa zimowa dieta przygotowana przez dietetyka.
Opracowała: Żaneta Madejska

 

 

Artykuł sponsorowany
Wszystkie preparaty wzmacniające odporność – również preparaty naturalne – oferują apteki Hanny i Piotra Klimów: Apteka św. Mikołaja przy ul. Londzina i apteka Świętych Kosmy i Damiana przy ul. Gamowskiej w szpitalu w Raciborzu.

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj