14 czerwca o godz. 10.00 na Placu Długosza rozpocznie się Wystawa "Oaza Różności" w ramach III Festiwalu "Śląskie Smaki” Racibórz 2008.
Starostwo Powiatowe w Raciborzu i Śląska Organizacja Turystyczna zapraszają do udziału w Wystawie "Oaza Różności" w ramach III Festiwalu "Śląskie Smaki" Racibórz 2008.
30 maja upływa termin nadsyłania kart zgłoszeniowych.
Do wystawy organizatorzy zapraszają gminy, powiaty i regiony, producentów produktów regionalnych, rzemieślników i twórców ludowych oraz wszystkie osoby i instytucje, które chciałyby zaprezentować swoją ofertę regionalną.
Wystawa "Oaza Różności" obejmować może:
– pełną ofertę turystyczno-gospodarczą gmin, powiatów i regionów;
– wszystkie dziedziny regionalnej twórczości artystycznej (wieńce żniwne, kukły, gaiki, marzanny, pisanki, wycinanki, palmy, rzeźby ludowe, szopki, koronki, hafty, witraże, kowalstwo artystyczne, wyroby ceramiczne, gliniane, twórczość garncarska, zdobnictwo w drewnie, stolarstwo artystyczne, wyroby tkactwa ludowego, malarstwo, inne);
– regionalne produkty żywnościowe (m.in. miody, wyroby cukiernicze, wyroby wędliniarskie, mleczarskie, itp.).
Wystawa "Oaza Różności" to także możliwość pokazu umiejętności twórców oraz sprzedaży prezentowanych wyrobów.
Wystawa ma na celu przedstawienie dorobku kulturalnego, oferty kulturalnej, materiałów promocyjnych, czy potraw regionalnych.
III Festiwal "Śląskie Smaki" Racibórz 2008 jest imprezą organizowaną przez Śląską Organizację Turystyczną i Starostwo Powiatowe w Raciborzu w ramach obchodów 900-lecia Miasta Raciborza, których punkt kulminacyjny przypada na 14-15 czerwca 2008 roku.
Udział w wystawie jest bezpłatny.
Wystawie "Oaza Rożności" będzie towarzyszyć III Festiwal "Śląskie Smaki", w czasie, którego przeprowadzony zostanie konkurs kulinarny na najlepszą potrawę regionalną oraz rozbudowana część artystyczna z gwiazdą FESTIWALU Zespołem Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny.
II edycja Festiwalu w Cieszynie przyciągnęła rzesze amatorów kuchni śląskiej, miłośników rzemiosła, sztuki ludowej i wyrobów regionalnych.
Uroczyste otwarcie III Festiwalu "Śląskie Smaki" poprzedzone zostanie konferencją pt. "Kultura stołów w wiekach dawnych", która odbędzie się 13 czerwca w auli Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Raciborzu.
Zmagania kulinarne w kategorii amatorów i profesjonalistów zakończy wręczenie laureatom trzech pierwszych miejsc odpowiednio: Złotego, Srebrnego i Brązowego Durszlaka oraz Tytułu "Eksperta Śląskich Smaków 2008".
Nad III Festiwalem "Śląskie Smaki" Racibórz 2008 patronat honorowy objęli: Marszałek Województwa Śląskiego, Polska Organizacja Turystyczna, Ministerstwo Sportu i Turystyki, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Śląska Kapituła Smaku, Starosta Raciborski, Prezydent Miasta Racibórz.
Informacji udziela i zgłoszenia przyjmuje:
Referat Promocji, Rozwoju i Współpracy Zagranicznej Starostwa Powiatowego w Raciborzu, ul. Klasztorna 6, 47-400 Racibórz; tel./fax 032 418 14 07, e- mail: [email protected], www.powiatraciborski.pl.