Półki w sklepie uginają się z żywnością, w której pełno jest sztucznych barwników i konserwantów. Jak odnaleźć się w tym gąszczu nazw i cyferek. Który składnik ma dziwną nazwę, a którego powinniśmy się wystrzegać?
E 123 (amarant) – barwnik dodawany do ciast w proszku, galaretek w proszku, płatków zbożowych, kasz, napojów, przetworów z czarnej porzeczki. Powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę.
E 160 b – (annato, biksyna, norbiksyna) – barwnik stosowany w margarynach, wypiekach, płatkach śniadaniowych, nabiale, wędzonych rybach. Może powodować skłonności do bólu głowy.
E 951 (aspartam) – preparat zastępujący cukier. Składnik niektórych gum do żucia, napoi dietetycznych i bezalkoholowych, kawy rozpuszczalnej. Może powodować bóle głowy, zmęczenie, nadpobudliwość…resztę znajdziesz w Google wpisując hasło as partam
(azorubina) – barwnik. Stosowany w niektórych sosach, wyrobach cukierniczych, galaretkach w proszku. Może wzmagać astmę, nadpobudliwość. Powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę.
E 249-252 (azotany i azotyny) – konserwanty i utrwalacze koloru. Stosowane w kiełbasach, szynkach, bekonach, przetworach mięsnych konserwowych i marynowanych mięsach, salcesonach. Mogą być przyczyną zawrotów głowy, mdłości, wymiotów.
E 210-213 (kwas benzoesowy i benzoesany) – konserwanty stosowane w niskokalorycznych dżemach, produktach do smarowania pieczywa, bezalkoholowych napojach, sokach owocowych, lodach, gumach do żucia. Mogą powodować reakcje alergiczne, podrażnienia żołądka, nadpobudliwość. Nie powinny go używać osoby uczulone na aspirynę.
E 230 (bifenyl) – konserwant, środek grzybobójczy stosowany do odkażenia niektórych owoców. Jeśli jego resztki zostaną na skórce owoców może podrażniać oczy i nos, powodować wymioty i nudności. Jest toksyczny dla wątroby.
E320 – 321 (BHA i BHT) – przeciwutleniacz i konserwant stosowany w koncentratach pomidorowych, tłuszczach i olejach, produktach odtłuszczonych, margarynach, przetworach mięsnych i lodach, płatkach śniadaniowych, rybach oraz piwie. Może powodować m.in. senność, pokrzywkę, katar sienny i ból głowy.
E 124 (czerwień koszenilowa) – barwnik dodawany do budyniów, ryb wędzonych, cukierków owocowych, ciast w proszku i galaretek, zup pomidorowych polewach deserowych. Szkodzi osobom uczulonym na aspirynę. Może wywoływać nadpobudliwość, katar sienny, astmę, pokrzywkę.
E 220-228 (disiarczyn potasu, sodu, dwutlenek siarki) – konserwanty dodawane do pieczywa, wiórków kokosowych, marynat, octu winnego, produktów mącznych, galaretek, koncentratu pomidorowego, soków, suszonych owoców, serów, konfitur. Może wywoływać atopowe zapalenie skóry, katar, pokrzywkę, astmę.
E 127 (erytrozyna) – barwnik dodawany najczęściej do herbatników, ciast w proszku, konserwowych czereśni, koktajli, lukrowanych wiśni. Może powodować pokrzywkę, nadpobudliwość, uczulenie na światło, może wpływać na wątrobę.
E-6210622 (glutaminian sodu) – wzmacniacz smaku i zapachu. Dodawany najczęściej do zup w proszku, sosów, kotletów sojowych, makaronów, sosów sojowych, ekstraktów słodowych, aromatów z kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, substytut soli o niskiej zawartości sodu. Może wywoływać dolegliwości brzucha, zawroty głowy, bóle głowy i bóle migrenowe, astmę. Powinny się go wystrzegać osoby uczulone na aspirynę.
E 102 (tartrazyna) – barwnik dodawany do oranżady, deserów w proszku, galaretek, marynat, sztucznego miodu. Może wywołać pokrzywkę, trudności z koncentracją, skurcz oskrzeli u osób chorych na astmę i uczulonych na aspirynę.
W dobie żywności ubogiej w minerały i witaminy oraz genetycznie modyfikowanej i chemicznie konserwowanej ,suplementacja (stosowanie naturalnych suplementów ) stała się nieodzownym elementem naszej codziennej diety (cytat z obrad Światowej Organizacji Zdrowia 1970r.)
Jak odróżnić pseudo suplementy od wartościowych i przyswajalnych przez organizm ludzki możesz dowiedzieć się uczestnicząc w spotkaniach Akademii Promocji Zdrowia której jedynym partnerem medialnym jest portal raciborz.com.pl
Opracowanie : specjalista medycyny naturalnej Kazimierz Swoboda