Wojna o kołocz śląski: niemieccy piekarze oburzeni

16

Polscy piekarze ubiegli swoich niemieckich kolegów po fachu i jako pierwsi zarejestrowali w UE nazwę "Kołocz śląski". Można się nią posługiwać tylko w woj. opolskim i części woj. śląskiego. Niemieccy piekarze są oburzeni.

Od 2011 roku śląski kołacz figuruje w rejestrze produktów nazw chronionych UE. Z inicjatywą rejestracji nazwy wyszli polscy piekarze i dziś mogą czerpać z tego korzyści.  Wpisali oni do rejestru zarówno nazwę "Kołocz śląski" jak i "Kolacz slaski", co na niemiecki tłumaczy się jako "Schlesischer Streuselkuchen". Od tamtej pory wśród niemieckich piekarzy narasta wzmaga się oburzenie, gdyż zgodnie z unijnym prawem nie mogą używać tej nazwy.

– Centralny Związek Niemieckiego Cechu Piekarskiego złożył w tej sprawie apelację w sądzie europejskim. Prosił on o usunięcie wpisu z rejestru UE, jednak Komisja Europejska oddaliła wniosek. Czy jeszcze cokolwiek uda się w tej sprawie zrobić tego nie wiadomo. W obecnym momencie dzięki statusowi marki chronionej kołacz śląski można pod tą nazwą sprzedawać tylko w województwie opolskim i częściach województwa śląskiego – pisze na Portalu Niemców w Polsce vdg.pl Łukasz Biły i wskazuje, że historycznie Śląsk sięgał o wiele dalej, obejmując, oprócz Dolnego Śląska, również północno-wschodnią część Saksonii.

- reklama -

Padają propozycje dyplomatycznego rozwiązania sporu. Być może uda się to osiągnąć na spotkaniu polskich i niemieckich piekarzy. Więcej informacji na ten temat na portalu vdg.pl.

publ. i oprac. /żet/
——————————————————————————————————————–
Polecamy również:

Niemal 40% gimnazjalistek stosuje dietę odchudzającą

Prawie połowa dziewcząt i 1/3 chłopców uważa, że są za grubi i decydują się na restrykcyjne diety odchudzające. Jak przeciwdziałać otyłości wśród młodych ludzi w sposób bezpieczny dla zdrowia? Zapraszamy do lektury.

Apel o ochronę śląskiego dziedzictwa kulturowego

– Na naszych oczach w ruinę obracają się setki pałaców, kamienic, zabytków industrialnych chociaż wiele z nich przetrwało okres PRL – informuje Dom Współpracy Polsko-Niemieckiej i zachęca do podpisania apelu.

Poseł Siedlaczek z troską o prawach mniejszości narodowych

Bezdomność wśród mniejszości romskiej, upamiętnienie deportacji, męczeństwa i powojennych obozów pracy, pisownia nazwisk i miejscowości w języku mniejszości oraz zwrot majątków – o te kwestie poseł wypytywał w sejmie.
——————————————————————————————————————–
Polecamy również GazetaInformator.pl nr 150

Zobacz więcej na portalu regionalnym GazetaInformator.pl
Czytaj ostatni numer GazetaInformator.pl nr 149>>

——————————————————————————————————————– 

Podziel się informacją lub napisz własny  artykuł na forum.
Dodaj Temat na:   
forum.raciborz.com.pl

Dodaj!

——————————————————————————————————————

- reklama -

Najnowsze firmy w PLUSYdlaBIZNESUWięcej firm >>

Ostatnio dodoane ogłoszenia w #kupujlokalnieWięcej ogłoszeń >>

16 KOMENTARZE

  1. xxx

    Kto pierwszy ten lepszy ,ale i tak Nasze kołocze są smaczniejsze od niemieckich.

  2. Znawca

    Nasz kołocz śląski , jak np. od Malcharczyka jest na zakwasie drożdżowym
    a nie na proszku do pieczenia. Trzeba więc porównać receptrury a potem podjąć dyskusję. Tak znawcy.

  3. Znawca

    Jeszcze dodam, iż taki prawdziwy – weselny- jest z użyciem masła i rodzynek w serze.

  4. ja

    Znawco jaki zakwas drożdżowy ? chyba zaczyn na zakwasie to sie robi chleb. Najlepszy kołocz z PSS-u tak sztukowy jak i z blachy na wagę.

  5. a od kiedy to kołocz robi się na zakwasie? co to? chleb chcesz upiec?
    kołocz robi się na rozczynie z drożdży, który robi się w prosty sposób (jak np. na racuchy):
    odrobina ciepłego mleka, troszkę cukru i żywe drożdze piekarnicze (takie w kostce nie z suszu) – wszystko trzeba wymieszać i zasypać przesianą mąką, a następnie nakryć miskę ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu aby rozczyn urósł dwukrotnie
    a prawdziwy kołocz robi się tylko na maśle! nigdy na margarynie!
    z ciebie taki znawca jak ze mnie wodzirej 😉

  6. Od kiedy do ciasta drożdżowego dodaje sie proszek do pieczenia? Z Ciebie taki ZNAWCA jak z mysiej dupy reisetascha

  7. :):)

    O kurcze piekarze na forum wpadłi 🙂

  8. a od kiedy to piekarze zajmują się cukiernictwem. cukiernicy kolego! cukiernicy!

  9. z regulacjami ue jest tak: jak pasują niemcom i francuzom, to są ok. wszystko jest cacy, jak nie pasują, to doszło do wypeczenia, błędu itd.

  10. pff

    Niech się szwaby nie burzą, tak jak nie mają prawa do Śląska, tak nie mają prawa do śląskiego kołocza. Tyle.

  11. hmmm

    a co powiecie mondrale o czeskim śląsku? onegdaj będąc w ołomuńcu, w malutkim kafeju jadłem pyszny kołocz z serem i pierona… chyba złamałem prawo, bo według durnowatych przepisów ue kołocz był nielegalny, a na dodatek mi smakował bo był pyszny! a moja siostra? mieszka zaraza w dortmundzie i co sobota piecze kołocz, bo mój szwagierek bez niego żyć nie umi, a ja też mam współudział w tym geszefcie,bo jak jadę do niej z wizytą to wiozę jej pół kilo drożdży. i co za kraty z nami? rany boskie! ten swiat całkiem zdurniał!

  12. :/

    tym się zajmują unijni urzędnicy za nasze pieniądze… totalny debilizm

  13. Dobrze sobie przeczytaj moją wyp[owiedź. Ja wyraźnie krytykuję kołocz na proszku do pieczenia. To nie jest kołocz.

  14. hahaha

    Jaka dyskusja o kołacz! No nie mogę, tajcie spokój. On i tak jest niemiecki. Jak zwykle polacy się wycwanili i ukradli niemcom patent, ale to nie zmienia faktu, że to oni pierwsi robili kołacz.

  15. mosz recht. wszystkiemu są winne Poloki. jak widza to i mózg ci ukradli.

KOMENTARZE

Please enter your comment!
zapoznałem się z regulaminem
Please enter your name here