Prawdziwe piwo to samo zdrowie!

W Raciborzu trudno o niepasteryzowane i niefiltrowane piwo… Dostać je można w Browarze Rynek.

Piwo to najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy na świecie. Wbrew obiegowej i krzywdzącej opinii, która piwo kojarzy głównie z nadwagą i tzw. brzuchem piwnym, pite w odpowiednich ilościach może niezwykle korzystnie wpływać na nasz organizm. Wiąże się to z wysoką zawartością witamin i minerałów oraz flory bakteryjnej. Rzecz jasna, najbardziej korzystne dla naszego zdrowia są piwa niepasteryzowane i niefiltrowane. Dlaczego jest to tak ważne?

– W procesie pasteryzacji piwo jest podgrzewane do temperatury ok. 70 stopni Celsjusza. To sprawia, że wszystkie zawarte w piwie kultury bakterii zostają unicestwione. W ten sposób wydłuża się jego okres przydatności do spożycia, ale traci się jego cenne właściwości – mówi Marek Krpeć, piwowar w Browarze Rynek w Raciborzu. Drugim grzechem popełnianym przy warzeniu piwa przez wielkie koncerny jest jego filtracja, która pozbawia piwo drożdżowego osadu – kopalni witamin z grupy B.

- reklama -

To nie koniec. Zawarte w piwie przeciwutleniacze i antyoksydanty pomagają odwracać zniszczenie komórek, czyli… proces starzenia. Ponadto witamina B1 przyspiesza proces trawienia, w szczególności węglowodanów i tłuszczów, których w naszej diecie dostarczamy organizmowi aż w nadmiarze. Pite regularnie pozwala również uniknąć chorób układu sercowo-naczyniowego oraz wzmacnia układ immunologiczny.

Problem w tym, że większa część dostępnego w sklepach i lokalach gastronomicznych piwa jest poddawana zarówno filtracji, jak i pasteryzacji. W ten sposób piwo traci swoje właściwości i… smak. To ostatnie jest powodem, dla którego podawane do spożycia piwo ma bardzo niską temperaturę (minimalnie cieplejsze, jest ohydne w smaku).

 

Wyjątkiem jest piwo warzone w minibrowarach – niefiltrowane i niepasteryzowane, tworzone z aptekarską precyzją z naturalnych składników. Takie piwo to smaczne, pełne aromatu… samo zdrowie. Właśnie takiego prawdziwego piwa można zakosztować w jedynym w okolicy minibrowarze Browar Rynek na raciborskim rynku.

Polecamy Czytelnikom lekturę kolejnych numerów GazetaInformator.pl. Już za miesiąc piwowar Marek Krpeć z Browaru Rynek zdradzi sekret wyrobu prawdziwego piwa! Tymczasem, aby lepiej rozeznać się w tym co piszemy, polecamy Państwu odwiedziny Browaru Rynek w Raciborzu. Od poniedziałku do piątku w godzinach od 10 do 17 można tu zjeść pyszny lunch już za jedyne 10 zł oraz degustować piwo (2 w cenie 1, za 6,5 zł).

47-400 Racibórz
Rynek 14
tel. 32 415 84 84
tel. kom. 606 900 427
PN. – SB. 10.00 – 00.00
Niedziela 12.00 – 00.00

/Artykuł sponsorowany/

——————————————————————————————————————–
Artykuł zaczerpnięto z GazetaInformator.pl nr 157

——————————————————————————————————————–
Polecamy również:

Browar Rynek: piwo warzone z serca i pasji

Dlaczego warto odwiedzić jedyny w Raciborzu minibrowar? Czym różni się piwo prawdziwe od koncernowego?

Śląscy piwowarzy wybrali w Raciborzu najlepszego witbiera!

Za sprawą Browaru Rynek oraz piwowara Marka Krpecia, Racibórz ponownie zaistniał na "piwnej" mapie Polski. Śląscy piwowarzy domowi zjechali do Raciborza aby oceniać piwa domowej produkcji z gatunków witbier oraz weizenbock.

——————————————————————————————————————– 

Podziel się informacją lub napisz własny  artykuł na forum.
Dodaj Temat na:   
forum.raciborz.com.pl

Dodaj!

——————————————————————————————————————-

- reklama -

3 KOMENTARZE

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj