Piwo dobre również na Wielki Post!

Wynikające z przestrzegania ścisłego postu niedobory organizmu były uzupełniane… piwem!

Piwo jest najstarszym napojem alkoholowym na świecie. Znane od tysiącleci wniknęło w kulturę wielu narodów. Nie wszyscy wiedzą, że w Europie przez całe wieki spożywano je nawet w okresie Wielkiego Postu. Czy wynikało to z umiłowania naszych przodków dla złocistego trunku? Możemy przypuszczać, że częściowo miało to znaczenie, ale rzeczywisty powód był bardziej prozaiczny – zdrowotny.

- reklama -

– Ludzie pili piwo dla uzupełnienia niedoborów organizmu wynikających z bardzo ścisłej diety. Oczywiście gazowany napój typu "jasne pełne" prosto z puszki, o zawartości alkoholu powyżej 5%, nie miałby tutaj zastosowania. Inne czasy, inne piwo – mówi piwowar z Browaru Rynek w Raciborzu Marek Krpeć.

Dla potwierdzenia prawdziwości swoich słów powołuje się na pismo przeoryszy ss Dominikanek z Klasztoru Najświętszej Panny Maryi w Krakowie do barona Goetza Okocimskiego, w którym zakonnica prosi barona "o jałmużnę dla naszego ubogiego klasztoru w formie beczułki piwa, aby tem posilić i pokrzepić moje siostry osłabione ciągłym postem (…)".

 

Od poniedziałku do piątku w godzinach od 10 do 17 w Browarze Rynek
można degustować piwo (2 w cenie 1, za 6,5 zł).
 
 
Browar Rynek
Racibórz, Rynek 1
tel. 606 900 427,  32 415 84 84
czynny od pn. do sb. od 10.00 do 00.00, w ndz. od 12.00 do 00.00

 

 

O niezwykle korzystnych, zdrowotnych właściwościach piwa pisaliśmy TUTAJ>>. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że dzisiaj trudno o prawdziwe, jednocześnie niepasteryzowane i niefiltrowane piwo, które zawiera cenne dla naszego organizmu mikroelementy… Próżno szukać go na sklepowych półkach i w większości lokali gastronomicznych. Wyjątkiem są minibrowary, takie jak raciborski Browar Rynek, w którym możemy rozkoszować się warzonym na naturalnych składnikach pszenicznym, karmelowym, pilsem. Polecamy wypróbować każde z nich!

 

 

 
/Artykuł sponsorowany/

 

 

————————————————————————

Polecamy również:

 

Prawdziwe piwo to samo zdrowie!

W Raciborzu trudno o niepasteryzowane i niefiltrowane piwo… Dostać je można w Browarze Rynek.

Browar Rynek: piwo warzone z serca i pasji

Dlaczego warto odwiedzić jedyny w Raciborzu minibrowar? Czym różni się piwo prawdziwe od koncernowego?

Śląscy piwowarzy wybrali w Raciborzu najlepszego witbiera!

Za sprawą Browaru Rynek oraz piwowara Marka Krpecia, Racibórz ponownie zaistniał na "piwnej" mapie Polski. Śląscy piwowarzy domowi zjechali do Raciborza aby oceniać piwa domowej produkcji z gatunków witbier oraz weizenbock.

 

 

 

- reklama -

5 KOMENTARZE

  1. mysle ze lepsze piwo niz obrzucanie sie wyzwiskami
    a pelno tutaj takich sformulowań do adwesarzy
    typu oszołom szajbus psychiczny
    to dobry trunek na długie pogawedki
    ale jak zawsze powoli i zawszez umiarem
    a nasze raciborskie jest chyba dobre
    -lubie nasze raciborskie

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj