„Mięsna lekcja” w Gimnazjum Nr 5

0

2.04.2014 w Gimnazjum Nr 5 im. Jana Pawła II odbyła się „Mięsna lekcja” dla klas III. Zajęcia w poprowadzili Pan Roberta Łukaszczyk i Marian Smyczek – pracownicy Zakładu Rzeźniczo – Wędliniarskiego Ernestyna Janety w ramach ogólnopolskiej akcji Związku Rzemiosła Polskiego oraz Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP i Izby Rzemieślniczej w Poznaniu. Celem tej lekcji była prezentacja zanikającego i poszukiwanego zawodu wędliniarza. Podczas lekcji zaprezentowane zostały 2 filmy dotyczące tego zawodu oraz różnych możliwości zatrudnienia, np. w zakładach wędliniarskich, gastronomii, czy handlu. Uczniom przedstawiono także możliwości założenia własnej firmy lub szybkie znalezienie pracy. Główny technolog Pan Marian Smyczek przedstawił własną ścieżkę kariery zawodowej i możliwości pracy w tym zawodzie.


Uczniom przedstawiono także wiedzę dotyczącą produkcji mięsa od chowu zwierząt do uzyskania produktu finalnego w postaci jego przetworów. Przedstawione zostały także sposoby przyrządzania potraw z mięsa oraz jego wartości odżywcze. Było to niebanalne przedstawienie zanikającego i poszukiwanego zawodu oraz zwrócenie uwagi uczniom na to, jakie zawody są poszukiwane na rynku pracy.

- reklama -

Najnowsze firmy w PLUSYdlaBIZNESUWięcej firm >>

Ostatnio dodoane ogłoszenia w #kupujlokalnieWięcej ogłoszeń >>

KOMENTARZE

Please enter your comment!
zapoznałem się z regulaminem
Please enter your name here