Służby przestrzegają. Ptasia grypa znów groźna

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Raciborzu informuje o wzrastającym w ostatnich tygodniach zagrożeniu wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (podtyp H5N8).

Na terenie Europy ( Holandia, Niemcy, Wielka Brytania) w ostatnim czasie stwierdzono kilkanaście ognisk  grypy ptaków, wirus H5N8 wyizolowany został również od ptaków dzikich na terenie Niemiec  i Holandii.

- reklama -

W związku z powyższym Powiatowy Lekarz Weterynarii w Raciborzu zwraca uwagę na konieczność wzmożenia w tym zakresie czujności przez producentów  drobiu – zarówno utrzymujących drób w warunkach fermowych jak i osób utrzymujących ptaki w chowie przydomowym.

Co to jest ptasia grypa?

– to bardzo zaraźliwa choroba wirusowa atakująca wszystkie gatunki ptaków wolno żyjących i domowych (największe straty w hodowlach kur i indyków).

Wirus może przeżyć w środowisku kurnika do 5 tygodni, w mięsie drobiowym nawet 30 dni, dezaktywuje go obróbka termiczna.

Wirus jest wrażliwy na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne.

Najczęstszym źródłem zakażenia są ptaki wolno żyjące będące bezobjawowymi nosicielami,  a w szczególności migrujące ptaki wodne.

Wirus wydalany jest do środowiska  w dużych ilościach z kałem oraz w wydzielinie z oczu i dróg oddechowych.

Do zakażenia dochodzi poprzez kontakt bezpośredni (kontakt z dzikimi ptakami) oraz pośrednio poprzez zanieczyszone pasze, środowisko, sprzęt, środki transportu i ludzi.

Jakie są objawy choroby u ptaków domowych?

– apatia, objawy nerwowe;
– u drobiu nieśnego – gwałtowny spadek nieśności, miękkie skorupy jaj;
– zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków;
– silne łzawienie i kichanie, duszność;
– biegunka;
– zwiększona śmiertelność – może dochodzić nawet do 100% stada.

Jak zabezpieczyć się przed grypą ptaków?

Należy zwrócić szczególną uwagę na podniesienie poziomu zabezpieczenia epizootycznego oraz przestrzeganie zasad bioasekuracji w gospodarstwie:

–  zabezpieczyć obiekty inwentarskie przed dostępem dzikiego ptactwa tak aby nie miało ono kontaktu z ptakami domowymi oraz paszą;
–   zabezpieczyć karmidła i poidła przez zanieczyszczaniem ich przez ptaki wolno żyjące;
–    zabezpieczyć wejścia do kurników matami dezynfekcyjnymi nasączonymi środkiem dezynfekcyjnym;
–    uniemożliwić wstęp osobom postronnym do pomieszczeń inwentarskich dla drobiu, w warunkach fermowych prowadzić rejestr wejść ludzi oraz wjazdów środków transportu;
–    stosować jednorazową odzież ochronną podczas czynności wykonywanych na terenie kurnika;
–    unikać odwiedzania miejsc w których występują skupiska ptaków – wizytowania innych ferm, kurników, gołębników, targowisk i wystaw drobiu;
–    wszystkie zabiegi w zakresie dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu ptaków, paszy i UPPZ wykonywać z należytą starannością;
–    myć ręce po każdym kontakcie z drobiem;
–    produkty pochodzące od drobiu (mięso, jaja)  spożywać po uprzedniej obróbce termicznej.

O każdym niepokojącym przypadku wystąpienia objawów chorobowych u ptaków utrzymywanych w gospodarstwie lub zwiększonych upadków drobiu należy niezwłocznie powiadomić jedną z poniższych służb/instytucji:

1. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Raciborzu
ul. Katarzyny 6, 47-400 Racibórz,
Tel. 32/415 49 03; telefon alarmowy:  514-282-134
 

2. Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego
ul. Reymonta 8b, 47-400 Racibórz
tel. 32/412 06 02; telefon alarmowy: 604-284-392

3. Najbliższy zakład leczniczy dla zwierząt lub  lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem.

4. Właściwy terenowo Urząd Gminy lub Urząd Miasta

 

publ. /ps/

—————————————————————————————————————

Reklama

 

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj