Uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 4 mogą codziennie jeść świeże, pyszne polskie jabłka dzięki przystąpieniu do programu Agencji Rynku Rolnego i Komisji Europejskiej „Tymczasowe wsparcie dla producentów warzyw i owoców”Uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 4 mogą codziennie jeść świeże, pyszne polskie jabłka dzięki przystąpieniu do programu Agencji Rynku Rolnego i Komisji Europejskiej „Tymczasowe wsparcie dla producentów warzyw i owoców”. Dzięki tej akcji szkoła wspiera krajowych producentów warzyw i owoców po wprowadzeniu rosyjskiego embarga oraz kształtuje świadomość zdrowego odżywiania. Jabłko to wszechstronny owoc. Korzystnie wpływający zarówno na naszą sylwetkę jak i zdrowie. Jeżeli zatem dewiza „żyj zdrowo” towarzyszy nam każdego dnia, to w menu każdego z nas nie powinno zabraknąć jabłek. Dzięki temu w naszej szkole po korytarzach chodzą codziennie gromadki uczniów chrupiących pyszne, soczyste jabłka. Ponadto odbywają się kulinarne uczty z wykorzystaniem jabłek. W swoim menu uczniowie zaproponowali świeżo wyciskane soki jabłkowe, sałatki owocowe, jabłka z ryżem i cynamonem, kompot jabłkowy. Hitem okazały się jabłka w czekoladzie. Czekolada zawiera ważne dla zdrowia mikroelementy, jak potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź oraz witaminy B6, B2, A, E, B3, B12. Spożywanie smakowitego dania przyniosło wszystkim wiele radości i przy okazji zabawy! Mniam… Wspaniałymi jabłkami uczniowie zajadali się nie tylko podczas zajęć w szkole, ale również podczas Festynu Rodzinnego oraz Plenerów Malarskich organizowanych przez szkołę.
Święto jabłka w SP-4
- reklama -