Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Kobyli i Rzuchowa wzięły udział w warsztatach cukierniczych.
W sobotę w Domu Kultury w Kobyli spotkały się panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Kobyli i Rzuchowa, by upiec „kobylskie kreple”. Warsztaty cukiernicze odbyły się w ramach Programu „Działaj Lokalnie” pt. „Łączenie pokoleń poprzez przekazywanie tradycji śląskich w gminie Kornowac”. – Do pań z KGW dołączyło również młodsze pokolenie kobiet, które z wielką precyzją, dokładnością i zaangażowaniem podchodziły do słodkiego regionalnego wypieku. Wiadomo było, że „Kobylskie kreple” będą zapełniały stoły na 50-lecie istnienia Koła Gospodyń w Kobyli. Starania były ogromne, aby ten słodki wypiek dopieścił podniebienia wszystkich zaproszonych gości – podkreśla GOK Kornowac.
fot. GOK Kornowac
oprac. /kp/
Zawoniało mi świyżymi kreplami.Leca do sklepu se kupić.Chyba zjym sztyry.