Szkolny konkurs „Tort dla Niepodległej” zachęcił 39 uczestników do zaprezentowania cukierniczych arcydzieł – tortów, nawiązujących barwami, tradycyjnymi smakami bądź dekoracją do świetności ostatnich stu lat Polski.
Jury niejednokrotnie podkreślało bardzo wysoki poziom konkursu, ogromną staranność i pracę włożoną w przygotowanie tych słodkich delicji. Nie bez znaczenia był również smak – za jego kreację wyróżnieni zostali uczniowie klasy III TG: Łukasz Skowron i Patrycja Mandera. Degustatorzy podkreślali, że smaki były bardzo różnorodne i niestandardowe.
Warto wspomnieć, że to nie jedyny pomysł a słodkie urodziny. Smaczną pamiątkę przygotowała również klasa II TG, pod opieką Pana Krzysztofa Zielonki, która 9.11.2018 r. pod hasłem „100 deserów na 100 lat!” częstowała nauczycieli i uczniów dwukolorowymi galaretkami.
Prace uczniów ocenili znakomici cukiernicy: Pan Krzysztof Kuźnik i Pan Jerzy Waltar, Pani Elżbieta Kaczmarek-Wija oraz pomysłodawczynie i organizatorki konkursu Pani Judyta Lamża i Pani Alina Awdziejczyk. Nagrody ufundowała Rada Rodziców i Fundacja Szkolna Ekonomik. Sponsorem konkursu była firma Prymat.
Wśród uczestników konkursu 1. miejsce zajęła Karolina Waler z kl. III TG, 2. uczennice Wiktoria Szymiczek i Oliwia Ficke z klasy II TG, z kolei na trzecim miejscu uplasował się uczeń I klasy BS – Kacper Czaja.
fot. ZSE Wodzisław Śląski
oprac. /KaC/