W kameralnym składzie przyrządzono hekele i zupę żur bez żuru, a na deser kołoczki drożdżowe a la półfrancuskie z przepisu mającego już ponad sto lat.
W ubiegłą sobotę, 14 listopada, do Górek Śląskich zawitał dobrze znany wszystkim śląski kucharz – Remigiusz Rączka. Warsztaty kuchni regionalnej, które z założenia miały odbyć się z udziałem mieszkańców gminy, tym razem odbyły się w formie on-line za pośrednictwem Facebooka Gminnego Centrum Kultury w Nędzy.
Gość podczas transmisji na żywo przybliżył widzom zapomniane już nieco, proste, ale bardzo smaczne przepisy kuchni śląskiej. W kameralnym składzie, razem z trójką asystujących mu mieszkańców Górek Śląskich, przyrządzono hekele, czyli śląską sałatkę śledziową, zupę żur bez żuru z kwaski z kiszonej kapusty, a na deser wyśmienite kołoczki drożdżowe a la półfrancuskie z przepisu mającego już ponad sto lat.
Nagranie z warsztatów dostępne jest na Facebooku GCK w Nędzy: www.facebook.com/GCKNedza/videos/362818351489547.
Przedsięwzięcie odbyło się w ramach lokalnej inicjatywy stowarzyszenia Aktywne Górczanki „Tutaj i na krańcach świata – poznaj zwyczaje poznaj kulturę” zgłoszonej do projektu Przystanek kulturalny Nędza Gminnego Centrum kultury w Nędzy. Jednym z ważniejszych założeń projektu jest umożliwienie mieszkańcom gminy dostępu do kultury w sołectwach, gdzie dotychczas ten dostęp był ograniczony i utrudniony, a także aktywizacja tych mieszkańców i grup społecznych, które dotychczas nie angażowały się w życie kulturalne gminy. Większość z realizowanych inicjatyw odbywa się poza główną siedzibą GCK w Nędzy, m.in.: w Zawadzie Książęcej, Łęgu, Ciechowicach oraz w Górkach Śląskich. Realizacja filmowa sobotnich warsztatów jest również dziełem dwóch mieszkańców Górek Śląskich.
fot. GCK Nędza
oprac. /kp/