Magdalena Kopel w trakcie spotkania krok po kroku omówiła temat odporności, podkreślając wielokrotnie, że to proces długofalowy.
Czego unikać, a co wprowadzić do swojej diety? Jakie ćwiczenia wpływają na odporność? I dlaczego warto oswoić stres? Raciborska biblioteka świętowała Tłusty Czwartek w zdrowym stylu i zaprosiła swoich czytelników na wykład online Magdaleny Kopel – „ABC odporności”.
Aktywność fizyczna, bogata w antyoksydanty dieta, wyeliminowanie żywności wysokoprzetworzonej, sen i odpoczynek, kontrola nad stresem, hartowanie organizmu i wiele innych czynników wpływają na odporność człowieka. Magdalena Kopel – dietetyk kliniczny, prawnik, Trener Strength Coach Performance i instruktor fitness, fanka slow life i kuchni roślinnej w trakcie spotkania krok po kroku omówiła temat odporności, podkreślając wielokrotnie, że to proces długofalowy. Specjalistka udzieliła kilku cennych rad osobom po przebytej chorobie COVID-19, chętnie odpowiadała na pytania na czacie (m.in. czy kontakt ze zwierzętami ma wpływ na budowanie odporności) oraz krótko nawiązała do popularnego w ostatnim czasie trendu morsowania. Na koniec prelegentka przekonywała, że zgodnie z zasadą „wszystko jest dla ludzi” – zjedzenie w Tłusty Czwartek jednego, dobrego, prawdziwego pączka ze sprawdzonej cukierni na pewno nikomu nie zaszkodzi. W końcu drobne przyjemności również pozytywnie wpływają na naszą odporność.
Nagranie spotkania „ABC odporności” dostępne tutaj:
Przy okazji raciborska biblioteka zachęca do wypożyczania bogatej kolekcji książek z zakresu zdrowego odżywiania, diet itp.
oprac. /kp/