Starosta Grzegorz Swoboda wraz z dyrektorem Zamku Piastowskiego Grażyną Wójcik podpisali umowę ze Śląską Organizacją Turystyczną w Katowicach.
Organizacja tegorocznej edycji Festiwalu „Śląskie Smaki” w Raciborzu nabiera tempa. W poniedziałek w siedzibie starostwa powiatowego starosta Grzegorz Swoboda wraz z dyrektorem Zamku Piastowskiego w Raciborzu Grażyną Wójcik podpisali umowę na organizację festiwalu na Zamku Piastowskim w Raciborzu ze Śląską Organizacją Turystyczną w Katowicach. ŚOT reprezentował jej prezes Adam Wawoczny.
– Pomimo trudności pandemicznych naszymi działaniami chcemy wzmocnić promocję Raciborszczyzny, pokazać piękno krajobrazu oraz nasze bogactwo kulturowe, w tym także kulinarne – podkreślał starosta. – Jest to jedno z wielu zaplanowanych działań, których celem jest ożywienie branży turystycznej na terenie powiatu raciborskiego, która mam nadzieję przyczyni się do rozwoju branży gastronomicznej, bazy noclegowej i poprawi atrakcyjność powiatu – dodał.
Powiat raciborski już w zeszłym roku chciał przystąpić do organizacji tego najbardziej popularnego w regionie festiwalu kuchni śląskiej. Wybuch pandemii COVID-19 pokrzyżował plany organizacji wszystkich wydarzeń kulturalnych. Powiat liczy na to, że w tym roku będzie inaczej.
fot. Starostwo Powiatowe w Raciborzu
oprac. /kp/