Najbardziej podrożały produkty tłuszczowe, karmy dla psów i kotów oraz mięso. Na końcu listy są napoje, chemia gospodarczą i używki.
W styczniu w sklepach było drożej średnio o blisko 17,6% w porównaniu do cen w tym samym okresie rok temu. Wzrost odnotowała każda z 12 analizowanych kategorii produktów. Do porównania łącznie zestawiono prawie 1100 marek i niemal 36 tys. cen detalicznych.
– Zauważalne było, że w styczniu sklepy zaczęły podnosić ceny, żeby pod koniec miesiąca lub na początku lutego obniżyć je. W ten sposób zabezpieczyły swoje interesy tuż przed wprowadzeniem zerowego VAT-u na żywność – Karol Kamiński z Centrum Analiz Grupy AdRetail. Ponadto inflacja powoduje, że koszty produkcji i transportu towarów idą w górę.
Najbardziej podrożały produkty tłuszczowe – o 58,7% w porównaniu do stycznia 2021 r. Spektakularnie zwyżkowały ceny oleju – 73,5%, masło zdrożało o 41,4%, a margaryna do pieczenia o 30%. Kolejne w na liście drożyzny znalazły się tzw. inne artykuły, które podrożały średnio o 47,6%. W tej kategorii najbardziej wyraźne są przede wszystkim wzrosty cen karmy dla psów oraz kotów – odpowiednio o 58,1% i 41,3%. Mięso ze średnim wzrostem cen o 23,9% zajęło trzecie miejsce na liście.