Ryby na wigilijnym stole – czy nasze wybory są zrównoważone?

wigilia ryba boze narodzenie
Fot. freepik.com

Wybierając ryby na święta, warto zwrócić uwagę na ich pochodzenie i sposób połowu, aby nie przyczyniać się do dalszego niszczenia środowiska.

Na wigilijnych stołach często pojawiają się dania z karpia czy śledzia, jednak w obliczu narastającego problemu nadmiernych połowów i degradacji ekosystemów morskich coraz częściej zwraca się uwagę na ekologiczne aspekty spożywania ryb. Z raportu ONZ „The State of World Fisheries and Aquaculture 2024” wynika, że coraz więcej światowych zasobów dzikich ryb jest przełowionych. Nadmierne połowy dotyczą już̇ ponad 37% stad, a odsetek ten jest ponad 3,5 razy wyższy niż̇ w połowie lat 70. Tymczasem zapotrzebowanie na ryby wciąż rośnie, a w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat tempo wzrostu światowej konsumpcji dwukrotnie przewyższyło tempo wzrostu liczby ludzi na świecie.

- reklama -

przycisk-plusy

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj