61,7 ton jedzenia wyrzucamy w okresie Bożego Narodzenia

Fot. pixabay.com

Jeszcze 30 grudnia 65% procent Polaków wciąż przechowuje w lodówkach resztki świątecznych potraw, które często nie zostaną już spożyte.

Okres Świąt Bożego Narodzenia, tradycyjnie kojarzony w Polsce z hojnością i obficie zastawionym stołem, stał się czasem ogromnego marnotrawstwa żywności niosącego za sobą poważne konsekwencje dla środowiska.  W ciągu zaledwie jednego tygodnia świątecznego, pomiędzy 23 a 30 grudnia, Polacy łącznie wyrzucają 61,7 tony jedzenia – Z wynika z badania przeprowadzonego przez firmę Opinia24 na zlecenie Too Good To Go. Ta masa odpadów jest równoważna objętości sześciu wież Eiffla, pokryłaby niemal całą powierzchnię Zamku Królewskiego w Warszawie lub mogłaby wypełnić po brzegi 49 olimpijskich basenów.

- reklama -

przycisk-plusy

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj