W Hradcu nad Morawicą odbył się wernisaż wystawy połączony z degustacją potraw przygotowanych według średniowiecznych receptur. Podobne wydarzanie zaplanowano na Zamku Piastowskim w Raciborzu.
Powiat raciborski w partnerstwie z Instytutem Dziedzictwa Narodowego – Oddział w Ostrawie (Národní památkový ústav v Ostravě) i Uniwersytetem Śląskim w Opawie (Slezská univerzita v Opavě) realizuje mikroprojekt pod nazwą „Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu”, w ramach którego zainaugurowana została nowa atrakcja turystyczna – wspólna wystawa prezentująca średniowieczną historię i kulturę kulinarną na dworach książęcych.
W ubiegły czwartek na zamku w Hradcu nad Morawicą odbył się wernisaż wystawy połączony z degustacją potraw przygotowanych wg średniowiecznych receptur. Na wystawie prezentowane są repliki dworskiej oprawy i zastawy stołowej, eksponaty związane z kulturą kulinarną książąt opawsko-raciborskich.
Podobna wystawa instalowana jest na Zamku Piastowskim w Raciborzu. Na wystawie, poza repliką stołową, prezentowane będą również m.in. repliki eksponatów wybranych ze zbiorów udostępnionych przez Muzeum w Raciborzu. Wystawie w Raciborzu towarzyszyć będzie wydarzenie związane z degustacją potraw oraz promocją katalogu wystawy – odbędzie się ona na raciborskim zamku 11 września o godz. 17:00.
Projekt „Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu” jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa RP „Przekraczamy Granice”.
fot. Zamek Piastowski w Raciborzu
oprac. /kp/