Puste miejsce przy wigilijnym stole. Tradycja, która umiera?

Przygotowując stół do wigilijnej wieczerzy, tradycyjnie pozostawiamy przy nim puste miejsce. Dawniej miało ono przypominać bliskich którzy zginęli w wojnach ojczyźnianych albo  odeszli do wieczności. Dziś jest to miejsce dla niespodziewanego gościa a także dla bliskich, którzy z różnych powodów nie mogą być z nami.

Słowo wigilia pochodzi z j. łacińskiego i oznacza czuwanie, poprzedzające noc Bożego Narodzenia. Natomiast tradycja wieczerzy wigilijnej przyjęła się w Polsce w XVIII wieku. Dawniej przestrzegano pewnych obyczajów ludowych, których dziś już nie kontynuujemy. Na przykład przy jednym stole zasiadało 12 osób, ponieważ 13-ta osoba przypominała Judasza Iskariotę.  Dlatego do liczby parzystej często zapraszano na dworach kogoś ze służby a w biedniejszych domach nawet żebraka.

- reklama -

We współczesnych rodzinach stół nakrywamy białym obrusem. Pod nim czasem jeszcze kładziemy odrobinę sianka, które potem przeznaczamy do pokarmu zwierzętom. Nakrycia stołowe, stroik ze świecą albo wieńcem adwentowym, opłatek na talerzu, a obok często naczynko z miodem który kładziemy symbolicznie na opłatku.

Wieczerza wigilijna według tradycji powinna się rozpocząć po ukazaniu się pierwszej gwiazdki na niebie. Wówczas w rodzinie katolickiej ojciec jako tzw. głowa rodziny lub najstarsza osoba przy stole zaprasza wszystkich do liturgii wigilijnej w ramach której ktoś czyta ewangelię o Narodzeniu Pana, następnie odmawia się modlitwę za zmarłych i nieobecnych członków rodziny po czym następuje składanie wzajemne życzeń świątecznych i łamanie się opłatkiem.

Po modlitwie przed jedzeniem przystępuje się do spożycia kolacji. Wieńczy ona długie i czasochłonne przygotowania różnych potraw. Na ziemi raciborskiej rdzenni Ślązacy najczęściej na pierwsze danie serwują zupę grochową lub z głów rybnych albo  barszcz z uszkami. Następnie na stół wnosi się kluski śląskie, karpia smażonego, a dodatek jarzynowy to kapusta biała gotowana lub surówka z kwaszonej kapusty. Kolejnym daniem jest na śląskim stole moczka, a do niej pierniki i makowiec. Potem rozpoczyna się wspólne kolędowanie aż do wyjścia na pasterkę. W tym czasie na stole znajdują się różne ciasta i ciasteczka, a do nich podaje się kawę lub herbatę i zimne napoje, z wyłączeniem napojów alkoholowych.

Natomiast w rodzinach pochodzących ze wschodnich regionów Polski jeszcze często przestrzega się zwyczaju 12 potraw. Są to między innymi barszcz czerwony z uszkami nadzianymi grzybami, żurek postny, zupa grzybowa, ryby i śledzie pod różnymi postaciami, ziemniaki, pierogi, chleb pszenny, groch z kapustą, kompot z suszonych owoców, kutia i ciasta makowe i serowe. Obrządek religijny jest taki sam jak u wszystkich katolików.

Puste  miejsce przy stole nie musi pozostać puste. Wokół nas żyje tyle ludzi biednych, samotnych, opuszczonych. Często spoglądając na ubogo nakryty stół i zapaloną świecę za zmarłych, połykają łzy smutku i goryczy. Pomyślmy o nich.

/tekst: K.N. arch. portalu, fot. pixabay.com/

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj