Sezon na grzyby w pełni. Jak bezpiecznie je zbierać?

Mówi się, że wszystkie grzyby są jadalne. Problem w tym, że niektóre tylko raz. Zbierać grzyby lubią prawie wszyscy, nie wszyscy natomiast się na nich znają. Jeśli nie jesteś wytrawnym grzybiarzem, radzimy zapoznać się z kilkoma radami.

Na razie w okolicznych lasach nie ma jakiegoś wielkiego wysypu grzybów, choć wytrawni grzybiarze znają miejsca, gdzie można zebrać całkiem sporo. Wystarczy jednak kilka ciepłych, wilgotnych dni, by amatorzy grzybobrania  przypuścili szturm na lasy. Problem w tym, że choć zbieranie grzybów to dla wielu przyjemność, to nie wszyscy potrafią odróżnić jadalne od trujących. Skutki pomyłki mogą być tragiczne w skutkach. Ponad miesiąc walczył o życie 6-letni Tomek zatruty muchomorem sromotnikowym. 20-letniemu Wiktorowi z Pruszcza Pomorskiego po spożyciu sromotnika trzeba było przeszczepić wątrobę.

- reklama -

 

Jeśli nie mamy stuprocentowej pewności, że znalezione przez nas grzyby są jadalne, lepiej nie ryzykować i ich nie spożywać. Jeśli jednak szkoda nam znalezionych grzybów, osoby zbierające grzyby na własny użytek mogą   uzyskać bezpłatną poradę w powiatowych oddziałach sanepidu (w raciborskiej PSSE grzyboznawca tymczasowo jest nieobecny, w zastępstwie można się zwrócić do PSSE w Wodzisławiu lub Rybniku). Zatrucia grzybami objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnościami i biegunką. W takich sytuacjach niezwłocznie należy zgłosić się do lekarza. Należy wiedzieć, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Zgłoszenie się do lekarza w porę może choremu uratować życie.

Jeśli nie jesteś wytrawnym grzybiarzem, radzimy zapoznać się z kilkoma radami:

Przy zbieraniu grzybów:

– zbieraj gatunki grzybów tylko dobrze znanych – nie kieruj się rutyną, zbieraj grzyby, co do których jesteś całkowicie pewny,
– obejrzyj zawsze cały owocnik, z całym trzonem, zwróć uwagę na kształt, barwę i konsystencję grzybni,
– pamiętaj, że nie ma szybkiego i prostego sposobu pozwalającego odróżnić grzyb jadalny od niejadalnego, a zwłaszcza trującego,
– nie zbieraj grzybów przejrzałych (są niesmaczne i trudno strawne), ani zbyt młodych, gdyż trudno określić ich gatunek,
– zbieraj grzyby tylko do koszy – umieszczone w torbie lub worku łatwo ulegają zaparzeniu i są szkodliwe dla zdrowia,
– nie niszcz grzybni – nie wyrywaj i nie wycinaj grzybów lecz wydobywaj je z ziemi przez delikatne skręcanie dookoła trzonu i pociągnięcie do góry.

 

Przy zakupie grzybów:

– zaopatruj się w grzyby wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach,
– pamiętaj, że warunkiem dopuszczenia do obrotu grzybów jest uzyskanie atestu opatrzonego pieczęcią i podpisem klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy,
– grzyby spleśniałe oraz wykazujące cechy nieświeżości lub zepsute są szkodliwe dla zdrowia.

 

Przy przechowywaniu grzybów:

– świeżych grzybów nie wolno zbyt długo przechowywać, najlepiej spożyć je w dniu zebrania,
– susz grzybowy przechowuj w szczelnie zamkniętych naczyniach (nie dłużej niż do następnego sezonu).

 

Przy przyrządzaniu potraw grzybowych:

– grzyby w stanie surowym nie nadają się do spożycia,
– przy przyrządzaniu potraw oraz przetworów grzybowych zdejmij zawsze skórkę z kapeluszy grzybów,
– pamiętaj, że grzyby posiadają niewielką wartość odżywczą i są ciężko strawne,
– pamiętaj również, że grzyby nie są odpowiednią potrawą dla dzieci, osób w starszym wieku i chorych.

oprac:/ps/

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj