Ponad 100 mandatów raciborskiego sanepidu

117 mandatów na łączną kwotę 16500 zł nałożył w 2015 roku raciborski sanepid w trakcie kontroli pod kątem higieny żywności i żywienia. Jakie nieprawidłowości  stwierdzano najczęściej?

Do zakresu działań Sekcji Higieny Żywności należy kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, w szczególności dotyczących:

- reklama -

– warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego,

– nadzoru nad jakością zdrowotną żywności,

– warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.

W roku 2015 pod nadzorem PSSE w powiecie raciborskim znajdowało się 1277 obiektów, z których skontrolowano 722. Przeprowadzono w nich 1245 kontroli. Ponadto w ramach kontroli granicznej przeprowadzono 144 kontrole dot. przywożonej lub wywożonej partii towaru.

Procentowy stan kontroli w obiektach nadzorowanych

W wyniku przeprowadzonych 492 kontroli sanitarnych z wykorzystaniem arkuszy oceny stanu sanitarnego. 3 obiekty oceniono jako niezgodne z wymaganiami zawartymi w przepisach co stanowi 0,2 % wszystkich nadzorowanych obiektów. Wśród obiektów ocenionych negatywnie był 1 zakład małej gastronomii, 1 zakład produkcyjny i 1 obiekt żywienia zborowego otwarty (restauracja).

W ramach sprawowanego nadzoru wydano 332 decyzje administracyjne celem poprawy stanu sanitarno-higienicznego, w tym 11 decyzji wstrzymania działalności zakładu Wobec podmiotów nie realizujących obowiązków wynikających z nałożonych decyzji wszczynano postępowanie egzekucyjne. Wydano 11 tytułów wykonawczych oraz 15 postanowień o nałożeniu grzywny na łączną sumę 1650 zł.

Winnych wykroczeń stwierdzanych w trakcie wykonywania czynności kontrolnych ukarano 117 mandatami na łączną kwotę 16500 zł.

W związku z napływającymi wnioskami stron, w oparciu o przeprowadzone kontrole sanitarne, wydano łącznie 217 decyzji administracyjnych zatwierdzających obiekty (w tym 56 decyzji warunkowych). Ponadto dokonano 51 wpisów do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS obiektów, w stosunku do których nie jest wymagane zatwierdzenie, zgodnie z ustawą z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Wśród wpisanych obiektów znajduje się
25 gospodarstw rolnych, które uzyskały wpis w zakresie produkcji pierwotnej.

Do najczęściej stwierdzanych nieprawidłowości należało:

– wprowadzanie do obrotu produktów po upływie terminu przydatności do spożycia bądź daty minimalnej trwałości;

– nieprawidłowe warunki przechowywania artykułów spożywczych (brak ciągłości łańcucha chłodniczego);

– brak czystości i porządku w pomieszczeniach obiektu;

– zły stan techniczny obiektu (m.in. ściany, podłogi, sufity) i wyposażenia;

– brak zabezpieczenia artykułów sprzedawanych luzem przed zanieczyszczeniami zewnętrznymi;

– brak bieżącej ciepłej wody przy umywalkach do mycia rąk oraz przy zlewozmywakach do mycia sprzętu podręcznego i pomocniczego;

– niewłaściwe oznakowanie artykułów spożywczych sprzedawanych luzem;

– brak monitoringu punktów krytycznych i kontrolnych według procedur systemu HACCP orazinstrukcji GHP;

– brak zapewnienia właściwej dezynfekcji naczyń;

– niewłaściwe postępowanie z odpadami pokonsumpcyjnymi oraz poprodukcyjnymi pochodzenia zwierzęcego;

– brak szkoleń z obowiązujących w obiekcie procedur HACCP;

– prowadzenie działalności bez uzyskania wpisu do rejestru zakładów, poszerzenie działalności bez uzyskania decyzji właściwego PPIS;

– krzyżowanie się dróg czystych z brudnymi (m.in. brak wydzielonego stanowiska mycia i dezynfekcji jaj);

– przeprowadzanie czynności brudnych związanych z obróbką wstępną w pomieszczeniach kuchennych (czystych);

– brak skutecznej dezynfekcji jaj (w tym brak nadzoru nad żywotnością lamp wykorzystywanych w naświetlaczach UV);

– wykorzystywanie do produkcji artykułów spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia bądź daty minimalnej trwałości;

– brak świadomości personelu w zakresie bezpieczeństwa żywności.

 

PSS-E Racibórz

publ. /ps/

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj