Starostwo Powiatowe w Raciborzu oraz Śląska Organizacja Turystyczna zapraszają do udziału w III Festiwalu "Śląskie Smaki", który odbędzie się na placu Długosza.
Materiał opublikowany na zlecenie starostwa.
Festiwal ma charakter pokazu sztuki kulinarnej, tradycji i kultury stołu województwa śląskiego, a jego celem jest odbudowa wizerunku tradycyjnej kuchni śląskiej. Impreza ma charakter rodzinnego pikniku i jest skierowana do szerokiej grupy odbiorców, z kraju i zagranicy, w różnym wieku i o różnym guście kulinarnym. Uroczyste otwarcie III Festiwalu "Śląskie Smaki" poprzedzone zostanie konferencją pt. "Kultura stołów w wiekach dawnych", która odbędzie się 13 czerwca w auli Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Raciborzu.
Konkurs kulinarny zostanie przeprowadzony w dwóch kategoriach: kucharzy profesjonalistów (np. reprezentantów restauracji, hoteli, uczniów szkół gastronomicznych) i ekip amatorskich (np. Kół Gospodyń Wielskich, osób prywatnych). Każda z ekip ma za zadanie przygotować trzy dania konkursowe (przekąskę lub deser, zupę, danie główne) związane z tradycją kuchni regionalnej terenów woj. śląskiego.
Zmagania kucharzy zakończy wręczenie laureatom trzech pierwszych miejsc (w obu kategoriach) odpowiednio: Złotego, Srebrnego i Brązowego Durszlaka oraz Tytułu "Eksperta Śląskich Smaków 2008". Dodatkowo zostanie przyznany Puchar Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej za najciekawsze tradycyjne danie kuchni regionalnej.
Podczas Festiwalu na scenie będą się prezentować m.in. zespoły artystyczne z powiatu raciborskiego, które wspólnie wystąpią w przedstawieniu pt. "Kulturalnie, czyli po Śląsku". Gwiazdą imprezy będzie Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny.
Zwieńczeniem imprezy będzie publikacja folderu, w którym zamieszczone zostaną przepisy potraw zaprezentowanych podczas III Festiwalu. Ubiegłoroczne wydawnictwo "Śląskie smaki" cieszy się ogromnym powodzeniem w punktach informacji turystycznej, na krajowych i zagranicznych targach turystycznych.
Przypomnijmy,
– podczas ostatniego Festiwalu starania kucharzy profesjonalistów i amatorów zgromadziły na Cieszyńskiej Starówce około 4.000 widzów, co najlepiej świadczy o powodzeniu Festiwalu, który w 2007 roku otrzymał Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej na Najlepszy Produkt Turystyczny roku;
– laureatkami II miejsca w kategorii amatorów – Srebrnego Durszlaka – w ubiegłorocznej edycji Festiwalu zostały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rudach (powiat raciborski).
Festiwalowi Śląskie Smaki towarzyszyć będzie Wystawa "Oaza Różności" podczas której prezentowane będą m.in:
– pełne oferty turystyczno-gospodarcze gmin, powiatów i regionów;
– wszystkie dziedziny regionalnej twórczości artystycznej (wieńce żniwne, kukły, gaiki, marzanny, pisanki, wycinanki, palmy, rzeźby ludowe, szopki, koronki, hafty, witraże, kowalstwo artystyczne, wyroby ceramiczne, gliniane, twórczość garncarska, zdobnictwo w drewnie, stolarstwo artystyczne, wyroby tkactwa ludowego, malarstwo, inne);
– regionalne produkty żywnościowe (m.in. miody, wyroby cukiernicze, wyroby wędliniarskie, mleczarskie, itp.).
Informacji o Festiwalu Śląskie Smaki udzielają:
– Karolina Kunicka, Referat Promocji, Rozwoju i Współpracy Zagranicznej Starostwa Powiatowego w Raciborzu, ul. Klasztorna 6, 47-400 Racibórz; tel./fax 032 418 14 07, e- mail: [email protected];
– Łukasz Wende, Śląska Organizacja Turystyczna, ul. Mickiewicza 29, 40-085 Katowice, tel. 032 207 207 1, e-mail: [email protected].
Zapraszamy do udziału w III Festiwalu "Śląskie Smaki" Racibórz 2008.
/Starostwo Powiatowe/
Redakcja zastrzega sobie możliwość moderowania komentarzy pod tym artykułem. Komentarze o obraźliwej /i/lub niemerytorycznej treści będą usuwane.