„Kultura stołu w wiekach dawnych” – II ogólnopolska konferencja naukowa w Raciborzu

0

13 czerwca o godz. 10.00 w auli PWSZ w Raciborzu rozpocznie się konferencja, która zainauguruje III Festiwal Śląskie Smaki.

Zapraszamy do udziału w II Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej na temat "Kultura stołu w wiekach dawnych“, która zainauguruje III Festiwal Śląskie Smaki.

- reklama -

 

Program konferencji:

 

10.00-10.15  Rozpoczęcie obrad:
10.15-11.45 Obrady – część I (prowadzenie: prof. dr hab. Roman Mazurkiewicz)

 

1) prof. dr hab. Dariusz Rott (Katowice): "O sposobie żywienia się w Islandyji" w siedemnastym stuleciu (na podstawie relacji Daniela Vettera).
2) dr Sławomir Baczewski (Lublin): "Wódka z eliksirem". Alkohole na staropolskim stole w XVI-XVIII wieku w świetle przekazów literackich. Rekonesans.
3) prof. dr hab. Jacek Lyszczyna (Katowice): Stół obżartuchów, filozofów, poetów.

 

11.45-12.00 PRZERWA

 

12.00-13.00. Obrady – część II (prowadzenie: prof. dr hab. Piotr Borek).
4) dr hab. Mariola Jarczykowa (Katowice): Staropolska kuchnia we współczesnych poradnikach kulinarnych.
5) dr Teresa Banasiowa (Katowice): O ucztowaniu w szlacheckiej Rzeczypospolitej Babińskiej.
6) mgr Grzegorz Wawoczny (Racibórz): Piwowarstwo górnośląskie na przykładzie Raciborza i okolic. Kronika wzlotów i upadków.

 

13.10-14.00 PRZERWA

 

14.15-15.15 Obrady – część III (prowadzenie: prof. dr hab. Dariusz Rott).

 

7) dr Barbara Nowak (Łódź): Zwyczaje kulinarne w klasztorze dominikanek raciborskich w średniowieczu.
8) dr Krzysztof Gajdka (Kraków): Echa wielkopańskich uczt w twórczości literatów z kręgu Radziwiłłów birżańskich w I połowie XVII wieku.
9) Dr Jadwiga Sebesta (Łódź): Z filiżanek do filharmonii. O niemiecko-austriackiej fascynacji kawą.

 

15.15-15.30 PRZERWA

 

15.30-16.30 Obrady – część IV (prowadzenie: prof. dr hab. Jacek Lyszczyna)

 

10)  dr Maria Kopsztejn (Łódź): Drogocenna przyprawa czyli sól na staropolskim stole.
11)  dr Maria Romanowska (Łódź): Literackie romantyczne uczty.
12)  dr Eugeniusz Szymik (Łódź): O staropolskich wielkanocnych zwyczajach kulinarnych.

 

16.30-17.00 DYSKUSJA

 

17.00-17.15 PODSUMOWANIE

 

17.15  ZAKOŃCZENIE

 

Zobacz również Pl. Długosza pełen kucharzy, Program obchodów jubileuszu 900-lecia Raciborza.

- reklama -

KOMENTARZE

Please enter your comment!
zapoznałem się z regulaminem
Please enter your name here