Z powiatu raciborskiego w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" w kategorii: produkty pochodzenia roślinnego, bierze udział Koło Gospodyń Wiejskich Kobyla (Pani Jadwiga Kabut).
30 sierpnia (sobota) o godz. 12:00 na terenie Górnośląskiego Parku Etnograficznego (WPKiW) w Chorzowie, rozpocznie się Jarmark Produktów Tradycyjnych.
III edycja imprezy będzie ucztą dla podniebienia, ale też i dla ducha. Podczas dwudniowej imprezy będzie można spróbować wielu regionalnych potraw. Chleb cebulowy, kwaśnica, placki z blachy, sery owcze i miody to tylko niewiele ze specjałów, które na stałe wpisały się w kulinarną mapę naszego regionu. Na scenach wystąpią m. in. kabaret "Rak", Mirosław Szołtysek i Wesołe Trio, kapela góralska "Strzecha" oraz Katarzyna Gertner z zespołem. Zaproszono studenckie zespoły folklorystyczne z Indii, Grecji, Kenii i Turcji. Odbędzie się próba bicia rekordu Guinnessa w pieczeniu porębskich prażonek, pokazy rzemiosła i straży pożarnej oraz prezentacja widowiska "Straszki Śląskie".
W sobotę od godziny 12:00 w konkursowych szrankach staną uczestnicy VIII edycji Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów", na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Celem konkursu jest identyfikacja i promocja regionalnych produktów. Istotnym stało się także przygotowanie ich producentów do ubiegania się o ochronę, zgodną z ustawodawstwem unijnym. Spośród laureatów wyłoniony zostanie nominowany do prestiżowej nagrody "PERŁA 2008", której uroczyste wręczenie nastąpi podczas Targów FARMA w Poznaniu.
Podczas Jarmarku odbędzie się sprzedaż i degustacja produktów z województwa wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych oraz ubiegających się o wpis. Województwo Śląskie do tej pory umieściło na liście 82 produkty, co daje I miejsce w kraju.
Organizatorem imprezy jest Skansen, Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, we współpracy z Fundacją dla Śląska, Wojewódzkim Parkiem Kultury i Wypoczynku, Śląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego oraz Urzędem Miasta Poręba.
Jak mówi Witold Trólka, rzecznik biura prasowego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego – Z powiatu raciborskiego w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" w kategorii: produkty pochodzenia roślinnego bierze udział Koło Gospodyń Wiejskich Kobyla (Pani Jadwiga Kabut).
– Nasze Koło Gospodyń wystawi kreple śląskie (czyli pączki). Mamy zamiar usmażyć 50 pączków: połowa będzie z prawdziwymi powidłami, tak jak robiły nasze babki, a druga połowa będzie z makiem – mówi Jadwiga Kabut z Kobyli – wielka akcja pieczenia pączków będzie w piątek (29 sierpnia), bo chcemy je zawieźć do Chorzowa jak najświeższe – tłumaczy gospodyni.
/ab/