O ekologicznych metodach produkcji żywności w CGK w Nędzy

13 lipca o godz. 16.00 w Gminnym Centrum Kultury odbędzie się wykład Piotra Dominiaka pt. "O przemysłowych i ekologicznych metodach produkcji żywności, ich wpływie na środowisko i zdrowie konsumentów".Gminne Centrum Kultury w Nędzy realizuje projekt "Akademia Eko-idei". – W czasie realizacji projektu Nauczysz się, jak w zgodzie z naturą prowadzić domowe uprawy warzywne i owocowe, aby dawały one smaczne i zdrowe plony. Dowiesz się, jakie są zasady zdrowego, zgodnego z naturą odżywiania i nauczysz się praktycznego ich stosowania w codziennym gotowaniu. Zaproszeni przez nas eksperci pokażą Ci, jak samodzielnie i zdrowo przetwarzać własne produkty i robić z nich smakowite, domowe wyroby – zapewniają organizatorzy.

13 lipca o godz. 16.00 odbędzie się wykład Piotra Dominiaka pt. "O przemysłowych i ekologicznych metodach produkcji żywności, ich wpływie na środowisko i zdrowie konsumentów". Współczesne przemysłowe metody produkcji rolnej i wynikające z tego zagrożenia ekologiczne, wpływ rolnictwa przemysłowego na zdrowie konsumentów, dodatki chemiczne do żywności przemysłowej, zasady funkcjonowania rolnictwa ekologicznego, pozytywny wpływ produktów rolnictwa ekologicznego na zdrowie konsumentów oraz funkcjonowanie obszarów wiejskich.

- reklama -

Piotr Dominiak to certyfikowany trener Edukacji Ekologicznej, członek Ośrodka Działań Ekologicznych "Źródła" w Łodzi, doradca ds. obszarów wiejskich w Centrum Rozwoju Inicjatyw Społecznych CRIS w Rybniku, animator społeczny i koordynator licznych projektów społecznych i kulturalnych. Specjalizuje się w tematyce rolnictwa przemysłowego, energetyki odnawialnej i konwencjonalnej oraz globalnych zagrożeń i zależności ekologicznych i społeczno-ekonomicznych.

ok. 17.30 Projekcja filmu „Food, inc.” (Korporacyjna żywność) – 2008, reż. Robert Kenner

Dzisiejsze metody hodowli oraz produkcji rolnej są odpowiedzią na wielkość konsumpcji i sprzedaży tzw. fast foodów, która obejmuje coraz szerszy zasięg od lat 50. Zysk zaczął liczyć się dużo bardziej od zdrowia konsumentów, pracujących przy taśmach ludzi, a także humanitarnych sposobów zabijania zwierząt. Film dokumentalny "Korporacyjna żywność" bez ogródek ukazuje przekleństwo dzisiejszego świata, w którym konsumpcja jest najważniejsza i nic poza nią nie ma znaczenia.

/p/

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj