Do mistrzostw gastronomicznych zgłosiły się szkoły z Chorzowa, Bielska-Białej, Zawiercia, Rybnika, Rydułtów, Zabrza, Raciborza, Dąbrowy Górn., Siemianowic Śl., Frýdka-Místka oraz Šilheřovic.
I Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów zorganizowane przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach przy współpracy z Gościńcem Zodiac w Rzuchowie oraz Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich ujawniły talenty wśród przyszłych mistrzów w zawodzie kucharz i kelner. Organizatorzy mistrzostw zapewnili uczestnikom zmagań kulinarnych główny produkt – doradę, przyprawy firmy Prymat, jak również zaplecze gastronomiczne i kelnerskie. Do współzawodnictwa zgłosiły się szkoły z Chorzowa, Bielska- Białej, Zawiercia, Rybnika, Rydułtów, Zabrza, Raciborza, Dąbrowy Górniczej, Siemianowic Śląskich oraz reprezentacje czeskie z miejscowości Frýdek-Místek oraz Šilheřovice.
Młodzi uczestnicy – uczniowie szkół gastronomicznych i hotelarskich – z wiosennym entuzjazmem przystąpili do rywalizacji o miano najlepszego kucharza, przygotowując danie z przystawką zainspirowane hasłem „Wiosenne inspiracje z doradą” oraz tytuł najlepszego kelnera w kategorii „Kelner – doradca kulinarny”. Zmagania gastronomów obejmowały rozwiązanie testu z zakresu wiedzy teoretycznej, a następnie uczestnicy wzięli udział w etapie praktycznym. W nowej pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach przygotowali przystawki dla trzech osób oraz dania główne. Finał tego etapu miał miejsce w Gościńcu Zodiac w Rzuchowie, gdzie ze skrzyni – niespodzianki należało wykorzystać produkty do wykonania deseru. Kelnerzy w części praktycznej musieli prawidłowo nakryć stoły do śniadań kontynentalnych oraz zaserwować danie metodą francuską, zaś w finalne – serwowanie wina w obecności konsumenta. Jury zmagań kelnerskich, które tworzyli przedstawiciele Stowarzyszenia Kelnerów Polskich w osobach: Adrianny Gajek, Dariusza Brudny, Michała Chabiora i Romana Stobnickiego wysoko ocenili profesjonalne przygotowanie uczestników, a szczególnie precyzję wykonania zadań i zachowanie wszystkich zasad obsługi konsumenta. Wśród kelnerów – doradców kulinarnych konsumenta najlepszą okazała się Klaudia Jencz, uczennica Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach, przygotowana do mistrzostw przez panią mgr Iwonę Wrożynę. Drugie i trzecie miejsca zajęli kolejno: Agnieszka Rubaj z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych COGITO w Siemianowicach Śląskich oraz Szymon Przybyłowicz uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej. Jury etapu kulinarnego spośród młodych kucharzy wyłoniło mistrzów kulinarnych, którymi zostali: Paulina Pustelnik oraz Dimitrij Petrov z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku – Białej – zdobywców I miejsca, Mariusza Jasińskiego i Zuzannę Sałbut z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Rybniku – zdobywców II miejsca oraz laureatów III miejsca: Klárę Studeničovą i Andrew Ungera – reprezentantów Střední školy gastronomie, oděvnictví a služeb, z czeskiego Frýdka-Místka.
W trakcie mistrzostw uczestnicy i zaproszeni goście mieli możliwość wysłuchania wykładu i obejrzenia pokazów w wykonaniu specjalistów sztuki kelnerskiej i kulinarnej, m.in. interesującego wykładu Bogdana Migasa – członka Stowarzyszenia Sommelierów Polskich – o sztuce serwowania wina, pokazu parzenia kawy w wykonaniu Mistrza Polskich Baristów – Rafała Adamka oraz profesjonalnego pokazu barmańskiego w wykonaniu Janusza Kozłowskiego. Zwycięzcy kelnerskich i kulinarnych rywalizacji otrzymali cenne nagrody rzeczowe, ufundowane przez współorganizatorów mistrzostw: Stefana Opolonego – właściciela Gościńca Zodiac, Starostę Powiatu Wodzisławskiego Tadeusza Skatułę – Patrona Mistrzostw, Wójta Gminy Kornowac Grzegorza Niestroja, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach oraz upominki rzeczowe od zaproszonych gości – przedstawicieli Sejmiku Województwa Śląskiego i sponsorów reprezentujących firmy: Makro z Rybnika, Prymat, Coca – Cola, Iglotex, Anvo, Willa Win, Sommelier, Mojito i Ośrodek Szkoleniowo – Wypoczynkowy Stodoły. Cele I Międzynarodowych Mistrzostw Gastronomicznych Młodych Kucharzy i Kelnerów zostały osiągnięte. Gospodarze imprezy promowali zawody gastronomiczne, umożliwiając doskonalenie warsztatu kulinarnego, kelnerskiego i barmańskiego uczestników, a spotkanie młodych adeptów konkursowych profesji służyło rozbudzaniu kreatywności i pomysłowości wśród przyszłych mistrzów gastronomii.
Autor: Piotr Borecki
źródło: Urząg Gminy Kornowac