Z okazji Dnia Wiosny uczniowie z Gimnazjum Nr 5 w Raciborzu przygotowali kampanię i poczęstunek owocowo – warzywny na II śniadanie dla naszych uczniów oraz dla odwiedzających nas w tym dniu gości ze szkół podstawowych wraz z opiekunami. Dzień Wiosny to wspaniała okazja, aby zacząć aktywnie spędzać czas. Aktywność wspomagana naturalnymi witaminami i minerałami oraz uśmiechem na co dzień to „recepta” na młodość i zdrowie.
Uczniowie i koordynatorki programu edukacyjnego przygotowały: pyszne polskie jabłka, marchewkowe szaleństwo, czyli „makaron z marchwi”, owocowe szaszłyki. Na dwóch wiosennie przystrojonych stoiskach uczniowie mogli zapoznać się z korzyściami ze spożywania 5 posiłków dziennie i innymi materiałami edukacyjnymi programu edukacyjnego WINIARY „Żyj smacznie i zdrowo”. Wielu uczniów mogło zabrać ze sobą przepisy na zdrowe potrawy.
Uczennice Gimnazjum Nr 5 Wiktoria Mazurek, Magdalena Fabrowska i Natalia Szymura w nakryciach głowy z różnych stron świata zachęcały koleżanki, kolegów i przybyłych gości do konsumpcji zdrowej żywności. Nakrycia głowy z różnych stron świata miały symbolizować udział naszego kraju w produkcji jabłek na świecie.
Wszyscy ochoczo chrupali, ciągnęli marchewkowy makaron, zajadali się kolorowymi owocowymi szaszłykami. Wielu uczniów i goście przychodzili kilkakrotnie, aby spróbować wszystkich smakołyków.
Nasza kampania trwała kilka godzin, a wszystko uwieczniał na filmie uczeń klasy II a Dawid Chmielorz.
Koordynatorkami akcji były: Jadwiga Brzezina i Róża Szramek
Zdrowo i kolorowo w Dzień Wiosny w Gimnazjum Nr 5
- reklama -