
Uczniowie z Nędzy z kolegami z Czech odkrywają tradycje kulinarne swoich babć. Przez ostatnie tygodnie testowali przepisy a w weekend można było spróbować efektów na jarmarku zorganizowanym w szkole w Nędzy.
Projekt potrwa do końca roku szkolnego. Sobotni kiermasz podsumował pierwszą jesienną część. W ostatnich tygodniach młodzież z Nędzy i partnerskiej gminy Wielkich Hosztic spotykała się i odkrywała kulinarne tradycje. Nauczyła się np. jak zrobić tradycyjny mus jabłkowy, przecier pomidorowy, konfitury i na czym polega kiszenie ogórków i kapusty.
Swoimi nowymi umiejętnościami uczniowie pochwalili się na zorganizowanym jarmarku. Można było spróbować ciast, przetworów, chleba z tradycyjnym smalcem i ogórkiem czy bigosu. Nie zabrakło występów dzieci ze szkoły, a popis sztuki szczudlarskiej dawali wychowankowie centrum kultury.
Goście zachwyceni byli profesjonalną organizacją. Było widać, że współpraca między szkołami jest bardzo udana. – Znamy się od kilkunastu lat. Nie ma najmniejszego problemu z dogadaniem się – podkreśla Edyta Pala, nauczycielka ze szkoły w Nędzy. – To kolejne przedsięwzięcie wykraczające poza podstawę programową i może dlatego okazało się dla uczniów tak pasjonujące – dodaje Bernadeta Oleszowska, wicedyrektor szkoły w Nędzy.
W projekcie biorą udział, m.in. Wiktoria Wałach i Florian Rezner i bardzo go sobie chwalą. – Wielu rzeczy się nauczyliśmy i teraz możemy je odtwarzać. I to jest w tym projekcie piękne – cieszy się Florian.
Jesiennych specjałów próbowała wójt Anna Iskała. – Ten projekt to rewelacja! – mówi wójt. – Pamiętam jeszcze swoją szkołę i prace ręczne na których uczyliśmy się gotować. Zupę pomidorową do dziś robię według tamtego przepisu. To, co tworzy się z przyjemnością zapamiętuje się najlepiej i na długo – zaznacza wójt Iskała.
Zachwycona polsko-czeskim przedsięwzięciem jest też Svatava Koletzko. Pochodzi z Ostrawy, a od kilku lat mieszka właśnie Nędzy. Do tutejszej szkoły chodzą jej dwie córki. – Dobry ruch dla integracji i w kierunku łączenia ludzi: poprzez szkołę, poprzez tradycje, wymianę doświadczeń. To świetny pomysł i byle tak dalej, bo to rozwija obie strony – mówi Svatava Koletzko.
Projekt pt. „Tradycje ze smakiem” współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa RP „Przekraczamy granice”.
/ps/





![Raciborska biblioteka nagrodziła najlepsze prace oparte na twórczości Juliusza Verne’a [ZDJĘCIA] Raciborska biblioteka nagrodziła najlepsze prace oparte na twórczości Juliusza Verne’a](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/12/konkurs-plastyczny-Podroze-z-Juliuszem-Verneem.jpg)

![Jak naprawdę wygląda życie na statku? Spotkanie z Miłoszem Szymańskim w raciborskiej bibliotece [ZDJĘCIA] Jak naprawdę wygląda życie na statku? Spotkanie z Miłoszem Szymańskim w raciborskiej bibliotece](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/11/milosz-szymanski.jpg)
![Raciborzanie współtworzą plan adaptacji miasta do zmian klimatu [ZDJĘCIA]](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/12/Miejski-Plan-Adaptacji-do-Zmian-Klimatu-dla-Raciborza.jpg)



![Co czyta młodzież po obu stronach granicy? Polsko-czeskie seminarium w raciborskiej bibliotece [ZDJĘCIA]](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/12/czy-mlodziez-w-czechach-czyta.jpg)
![Czy artysta ma prawo przekraczać granice? Debata na Stacji Młodych [ZDJĘCIA]](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/11/debata-mlodych-stacja-mlodych.jpg)




![Tomasz Hynek nowym komendantem KPP w Raciborzu [ZDJĘCIA] Tomasz Hynek nowym komendantem KPP w Raciborzu](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/10/kpp-raciborz-komendant-tomasz-hynek.jpg)







