Kto gotował dla Platona i Sokratesa? Gdzie były kobiety, podczas gdy ich mężowie biesiadowali? Czy Grecy wychodzili na lunch? Czy zmysłowe przyjemności mogą mieć coś wspólnego z rybami? Tego można dowiedzieć się z książki „Starożytna Grecja od kuchni” Magdaleny Nowakowskiej.
Korzystają z platformy IBUK Libra, można wypożyczyć niemal 3 tys. e-booków – zupełnie za darmo. Raz w miesiącu raciborska biblioteka zachęca do skorzystania z akcji Prezent od IBUK Libra, w ramach której można sięgnąć po dodatkową nowość wydawniczą. W grudniowej odsłonie biblioteka proponuje swoim czytelnikom książkę „Starożytna Grecja od kuchni” autorstwa Magdaleny Nowakowskiej. Aby wypożyczyć książkę, wystarczy jedynie dostęp do internetu i indywidualny kod PIN, który można otrzymać w każdym oddziale i filii raciborskiej biblioteki.
Kto gotował dla Platona i Sokratesa? Gdzie były kobiety, podczas gdy ich mężowie biesiadowali? Czy Grecy wychodzili na lunch? Czy zmysłowe przyjemności mogą mieć coś wspólnego z rybami? „Starożytna Grecja od kuchni” Magdaleny Nowakowskiej to nie tylko przewodnik po najpopularniejszych produktach goszczących na stołach Greków, upodobaniach uprzywilejowanych smakoszy i narodzinach sztuki kulinarnej Europy. To egzotyczna podróż do świata ludzi odległych w czasie i przestrzeni, choć jednocześnie bardzo nam bliskich, gdyż będących twórcami kultury, której jesteśmy spadkobiercami. Książka omawia temat tradycji kulinarnej starożytnych Greków – pierwszych mistrzów kuchni europejskiej. Opowiada o codziennej strawie zwykłych ludzi, produktach obecnych na stołach starożytnych Greków, o upodobaniach smakoszy i okolicznościach, w których gotowanie stało się w Grecji równie ważne jak filozofia czy poezja.
oprac. /kp/