Wycieczka do Brennej z Miejskim Ośrodkiem Kultury w Krzanowicach

brenna krzanowice (1)
Wycieczka była dla dzieci świetną podróżą w czasie

Dzieci odwiedzając Chlebową chatę miały okazję przenieść się w czasie i poznać tajniki produkcji miodu, pracy pszczół, produkcji sera czy pieczenia chleba.

W niezwykle pięknej, starej chacie znajdowały się przedmioty codziennego użytku górali Beskidu Śląskiego z początków XX wieku. W stodole można było poznać drogę, jaką przechodzi ziarno od chwili wysiewu po czas zbiorów i przygotowania do wypieku chleba. Dzieci miały okazję podziwiać stare maszyny rolnicze oraz inne przedmioty związane z pracą na roli. Zwieńczeniem wizyty w Chlebowej chacie było własnoręczne wypiekanie podpłomyków a także degustacje podpłomyków z domowym masłem, smalcem i miodem lipowym. Uczestnicy mogli także poznać smak prawdziwej kawy zbożowej z mlekiem.

- reklama -
krzanowice brenna wycieczka
Dzieci poznały stare maszyny rolnicze

Kolejną atrakcją był Beskidzki Dom Zielin „Przytulia” w którym uczestniczy obejrzeli niezwykle interesujący film dotyczący tradycji uprawy ziół na terenie Beskidu Śląskiego. Na podstawie filmu oraz bogatej, interaktywnej ekspozycji dzieci brały udział w quizie a zwycięscy quizu otrzymali suszone zioła.

Ostatnim punktem wycieczki był obiad w pięknych wnętrzach restauracji Pyszna Stajenka, którą kilka lat temu odwiedziła w Kuchennych rewolucjach sama Magda Gessler.

/fot. MOK Krzanowice publ. c/

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj