Dzieci odwiedzając Chlebową chatę miały okazję przenieść się w czasie i poznać tajniki produkcji miodu, pracy pszczół, produkcji sera czy pieczenia chleba.
W niezwykle pięknej, starej chacie znajdowały się przedmioty codziennego użytku górali Beskidu Śląskiego z początków XX wieku. W stodole można było poznać drogę, jaką przechodzi ziarno od chwili wysiewu po czas zbiorów i przygotowania do wypieku chleba. Dzieci miały okazję podziwiać stare maszyny rolnicze oraz inne przedmioty związane z pracą na roli. Zwieńczeniem wizyty w Chlebowej chacie było własnoręczne wypiekanie podpłomyków a także degustacje podpłomyków z domowym masłem, smalcem i miodem lipowym. Uczestnicy mogli także poznać smak prawdziwej kawy zbożowej z mlekiem.
Kolejną atrakcją był Beskidzki Dom Zielin „Przytulia” w którym uczestniczy obejrzeli niezwykle interesujący film dotyczący tradycji uprawy ziół na terenie Beskidu Śląskiego. Na podstawie filmu oraz bogatej, interaktywnej ekspozycji dzieci brały udział w quizie a zwycięscy quizu otrzymali suszone zioła.
Ostatnim punktem wycieczki był obiad w pięknych wnętrzach restauracji Pyszna Stajenka, którą kilka lat temu odwiedziła w Kuchennych rewolucjach sama Magda Gessler.
/fot. MOK Krzanowice publ. c/
Środowisko, jakość życia, ekologia