Więcej miodu w centrum Katowic niż na wsi. Zobacz wyniki eksperymentu

0
Pszczoły
Podczas eksperymentu zbadano również umiejętność orientowania się w przestrzeni i zapamiętywania drogi do ula. Fot. freepik

Pszczoły żyjące na dachu Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego wytworzyły więcej miodu niż te, które żyły w tradycyjnej pasiece na wsi.

Takie są wyniki badań, jakie zostały przeprowadzone przez naukowców z katowickiej uczelni. Półtora roku temu na dachu położonego w centrum Katowic Wydziału Prawa i Administracji UŚ umieszczono sześć uli. W ten sposób naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego postanowili zbadać wpływ środowiska miejskiego na funkcjonowanie pszczół. W tym samym czasie naukowcy stworzyli tradycyjną pasiekę na wsi, która była oddalona około 100 km od Katowic. Badacze porównując oba roje zbadali funkcjonowanie pszczół.

- reklama -

Celem badania było stwierdzenie, czy pszczoły żyjące w centrum miasta znajdą dość pożywienia. Wnioski okazały się dość zaskakujące, bowiem pszczoły w centrum Katowic zgromadziły prawie dwukrotnie więcej pyłku, tym samym wyprodukowały więcej miodu.

Naukowcy obawiali się także o czystość miodu ze względu na zanieczyszczenia w miejskiej przestrzeni. Dlatego zarówno miód, jak i pyłek pszczeli zostały przebadane pod kątem obecności ołowiu, kadmu, cynku i miedzi. Wyniki pokazały, że miód z uniwersyteckich uli nie różni się pod względem czystości od miodu z tradycyjnej pasieki.

Czy pszczoły w mieście odczuwały czynniki stresogenne? Wyniki badań z wykorzystaniem biomarkerów stresu pokazały, że uniwersyteckie pszczoły żyjące w centrum miasta doświadczyły więcej czynników stresogennych niż owady żyjące w pasiece tradycyjnej.
Oznacza to, że w organizmach pszczół żyjących w Katowicach wytwarzanych jest więcej mechanizmów obronnych przed uszkodzeniami DNA wynikającymi na przykład z obecności jonów metali ciężkich w środowisku.

Podczas eksperymentu zbadano również umiejętność orientowania się w przestrzeni i zapamiętywania drogi do ula. Sprawniejsze okazały się pszczoły żyjące w mieście. Skomplikowana architektura miasta utrwalała bowiem pamięć pszczół – wyjaśnili naukowcy.

Celem kolejnych badań, których podjęła się dr Agata Bednarek, było sprawdzenie, które osobniki lepiej radzą sobie z odnajdowaniem pokarmu. W tej kwestii lepsze okazały się owady żyjące w tradycyjnej pasiece na wsi. Badacze tłumaczą ten wynik trudniejszym i okresowym dostępem do roślin miododajnych na wsi, tamtejsze pszczoły muszą umieć lepiej szukać.

Pomysłodawcami utworzenia pasieki byli doktorant mgr Łukasz Nicewicz oraz dr Agata Bednarek z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska UŚ. Opiekę nad przedsięwzięciem sprawują prof. Mirosław Nakonieczny, kierownik Katedry Fizjologii Zwierząt i Ekotoksykologii UŚ oraz pracująca w tej katedrze dr hab. Alina Kafel.

/źródło: Nauka w Polsce oprac. c/

- reklama -

Ogród, Systemy Grzewcze, WnętrzaWięcej artykułów branżowych >>

Ogłoszenia PLUSYdlaBIZNESUWięcej ogłoszeń branżowych >>

KOMENTARZE

Please enter your comment!
zapoznałem się z regulaminem
Please enter your name here