Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara. Poznaj historię browaru

0
Międzynarodowy Dzień Piwa
Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara Fot. freepik

2 sierpnia jako Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara to kanadyjska inicjatywa z 2007 roku. Piwo to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Jak kształtowała się jego historia w Polsce?

Piwo było, obok miodu, najstarszym napojem znanym Słowianom. Pijano je powszechnie do posiłków, przy uroczystościach i spotkaniach towarzyskich. Piwo składano także bogom w ofierze. Najstarszym rodzajem piwa był kwas chlebowy, który sporządzono poprzez moczenie chleba lub placka na zakwasie w przegotowanej wodzie z ziołami.

- reklama -

W średniowieczu piwo sporządzano ze zbóż, a najpopularniejsze było piwo pszeniczne. Piwowarstwo jako legalne rzemiosło zaistniało w momencie pojawienia się karczm. Władcy zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa oraz nakładać podatki, gdyż dostrzegli w tym szansę wzbogacenia.

Browary dworskie dzięki licznym przywilejom i ulgom na przełomie XVI i XVII wieku zaczęły wypierać browary miejskie i wiejskie, mimo, że nie prezentował wysokiego poziomu. Zmagano się także z browarnikami spoza cechu, których nazywano partaczami. W XIX wieku popularność piwa nieco spadła ze względu na wzrost zainteresowania gorzałką.

Na ziemiach polskich w czasie zaborów piwowarstwo stało na względnie niskim poziomie. Długotrwałe przechowywanie piwa umożliwiono jednak poprzez zastosowanie nowych zamknięć, które zastąpiły zwykły korek. Dominujące dotąd beczki zmniejszyły udział w rynku. Ich praktyczność osłabiał fakt, że po otwarciu należało spożyć piwo w krótkich czasie.

Polskie piwowarstwo zostało przerwane przez tragiczne wydarzenia z czasów I i II wojny światowej. W komunistycznej Polsce browary nacjonalizowano, odbierając je właścicielom. Jakość piwa w PRL-u była bardzo zróżnicowana ze względu na słaby dostęp do surowców. Produkowano głównie niepasteryzowane piwo, które dość szybko się psuło. Brak konkurencji doprowadził także do obniżenia poziomu piwa.

Prywatyzacja polskich browarów nastąpiła wraz z wprowadzeniem wolnego rynku w 1990 r. Systematycznie rósł udział browarów z dominującym kapitałem zagranicznym. Dzięki inwestycjom z zagranicy polski przemysł browarniczy rozwinął się, przeszedł automatyzację oraz optymalizację w kontekście organizacji i zarządzania.

Bieg „Piwny Fajer” na Zamku Piastowskim w Raciborzu 3 sierpnia – szczegóły w zapowiedziach

/źródło: Wikipedia oprac.c/

- reklama -

Odśwież swoją przestrzeń Więcej artykułów branżowych >>

Ogłoszenia PLUSYdlaBIZNESUWięcej ogłoszeń branżowych >>

KOMENTARZE

Please enter your comment!
zapoznałem się z regulaminem
Please enter your name here