W środku tygodnia przy kamiennym „buncloku” zebrały się panie z sołeckich KGW, aby wspólnie przygotować kiszoną kapustę.
23 października w Centrum Kultury w Tworkowie odbyło się tradycyjne „kiszynie” kapusty.
Tradycyjne kiszenie kapusty było kiedyś ważnym, a wręcz rytualnym wydarzeniem w życiu społeczności wiejskiej. Ta tradycja w gminie Krzyżanowice utrzymuje się po dziś dzień. W środku tygodnia przy kamiennym „buncloku” zebrały się panie z sołeckich Kół Gospodyń Wiejskich, aby wspólnie przygotować to „panaceum”, czyli lek na wszystko – kiszona kapusta jest niskokaloryczna, dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Zapracowanym gospodyniom z zaciekawieniem przyglądały się dzieci z przedszkola w Tworkowie, które miały możliwość prześledzenia i aktywnego uczestnictwa w całym procesie kiszenia. Spotkaniu towarzyszyły śpiewy przy akompaniamencie akordeonu, a uczniowie z Bolesławia zaprezentowali dwie krótkie scenki z wiejskiego życia.
Całość spotkania poprowadziła koordynator ds. kultury Sabina Ciuraszkiewicz. Podczas kiszenia kapusty obecny był wójt gminy Grzegorz Utracki oraz dyrektor GZOKSiT Daria Wieczorek.
fot. UG Krzyżanowice
oprac. /kp/