W konkursie kulinarnym wzięli udział przedstawiciele DPS Złota Jesień, Warsztatów Terapii Zajęciowej, DPS św. Notburgii oraz Iskierki. Wśród uczestników dominowały panie, ale nie zabrakło też panów.
26 listopada w dziennym Domu Pomocy Społecznej w Raciborzu odbył się konkurs kulinarny pt. „Dynia w centrum uwagi”. W konkursie kulinarnym wzięli udział przedstawiciele DPS Złota Jesień, Warsztatów Terapii Zajęciowej, DPS św. Notburgii oraz Iskierki. Wśród uczestników dominowały panie, ale nie zabrakło też panów.
Konkurs cieszy się dużą popularnością i budzi wielkie emocje wśród uczestników, co roku sposób podania potraw i wygląd kucharzy jest na najwyższym poziomie. Potraw przygotowanych w konkursie nie powstydziłaby się żadna restauracja.
Przygotowywaniu potraw przyglądał się Aleksander Drost, reprezentant kuchni Pracowni Smaku Orso z Knurowa. Doświadczony kucharz przyznaje, że dynia jest warzywem niedocenianym, ale na szczęście na nowo odkrywanym w polskiej kuchni, ponieważ jest bardzo zdrowa i jak udowodnili uczestnicy konkursu, daje wiele możliwości jej podania. Generalnie przepisów jest tyle, ile osób je wykonujących. Zawodowemu kucharzowi imponowała organizacja pracy uczestników.
W tym roku wygrała drużyna gospodarzy ze swoja zupą dyniową, drugie miejsce zajęły Warsztaty Terapii Zajęciowej, a trzecie miejsce ex-aequo raciborskie Domy Pomocy Społecznej.
Konkurs „Dynia w centrum uwagi” był czwartą edycją kulinarnych zmagań organizowanych w Dziennym Domu Opieki Społecznej Iskierka w Raciborzu. Konkurs był objęty patronatem Prezydenta Miasta Raciborza oraz Starosty Raciborskiego. Nagrody ufundowała również właścicielka restauracji Pracownia Smaku Orso. W konkursie chodzi przede wszystkim o zabawę i aktywizację osób starszych i niepełnosprawnych. Podstawowy cel konkursu, czyli dobrą zabawę, udało się osiągnąć, o czym zaświadczają poniższe zdjęcia.
fot. UM Racibórz
oprac. /kp/