Rolnictwo w Polsce i Europie ma być bardziej ekologiczne

rolnik rolnictwo ciagnik traktor
Fot. freepik.com

Priorytetem strategii „Od pola do stołu” jest bezpieczeństwo żywnościowe, ale ma ona też wspomóc osiągnięcie neutralności klimatycznej do 2050 r. i przestawienie sektora rolno-spożywczego na model bardziej zrównoważony.

Obszary wiejskie i tereny rolne w Polsce zajmują odpowiednio 85% i 52% powierzchni kraju. Wieś zamieszkuje ok. 15 mln osób, czyli 38% ogółu ludności, a w całym kraju jest ok. 1,4 mln gospodarstw rolnych.

- reklama -

Zmiany klimatyczne doprowadziły już do zmniejszenia plonów trzech podstawowych upraw na świecie – pszenicy, kukurydzy i ryżu, istotnych dla bezpieczeństwa żywnościowego na świecie. Ten trend będzie się utrzymywać w kolejnych latach. Jak podaje Komisja Europejska, unijny łańcuch rolno-spożywczy zapewnia bezpieczeństwo żywnościowe ponad 400 mln ludzi i jest ważnym sektorem gospodarki UE, ma on jednak również znaczny wpływ na środowisko – według raportu Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu ok. 1/3 światowych emisji gazów cieplarnianych pochodzi właśnie z systemów żywnościowych.

przycisk-plusy

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj