Święto ulubionej potrawy Polaków. Za co kochamy kebaby?

kebab fast food jedzenie
Fot. freepik.com

Śląskie jest wśród województw, w których kebaby zamawia się najczęściej, jednak pewien miłośnik z Warszawy w ciągu roku zamówił ich aż 865.

W ostatnich latach Polacy coraz częściej korzystają z jedzenia na dowóz, co jest związane zarówno z intensywnym trybem życia, jak i rosnącą popularnością tego typu aplikacji. Najczęściej zamawianą potrawą jest kebab – wynika z raportu Food Trendów Pyszne.pl 2023/24.

- reklama -

12 lipca obchodzony jest Dzień Kebaba. Najprawdopodobniej znany był on już w starożytnej Persji, jednak pierwszy zapis dotyczący tego dania pochodzi z X w., z „Księgi Dań” w Bagdadzie. Swoją popularność zawdzięcza Turkom, stąd uważany jest za tradycyjne tureckie danie. W Polsce kebab zadebiutował w latach 70. w Sopocie, a jego popularność znacząco wzrosła w ciągu ostatnich 30 lat. Polacy lubią kebaby ze względu na ich różnorodność i możliwość dostosowania do indywidualnych preferencji smakowych. Kebab jest daniem sycącym, stosunkowo niedrogim i łatwo dostępnym, co czyni go idealnym wyborem na szybki posiłek. Dodatkowo kebaby są często przygotowywane na świeżo, z wykorzystaniem świeżych warzyw i aromatycznych przypraw, co przyciąga smakoszy ceniących intensywne i zrównoważone smaki.

Potrawa ta jest zamawiana średnio co kilkadziesiąt sekund, a w ciągu ostatniego roku co najmniej raz wybrało ją prawie 40% aktywnych użytkowników Pyszne.pl. Największy miłośnik mieszka w Warszawie, który w ciągu ostatnich 12 miesięcy zamówił aż 865 kebabów. W stolicy padł też inny rekord – jednego czerwcowego dnia w porze lunchowej złożono zamówienie na kebaby i dodatki o łącznej wartości 1501 zł.

Kebab zajmuje pierwsze miejsce wśród zamawianych dań w Warszawie, Wrocławiu i Krakowie, liderami wśród województw są natomiast mazowieckie, śląskie i pomorskie. Ochotę na kebaby mamy na ogół w weekendy – kolejno w niedzielę, sobotę i piątek, najczęściej wieczorem, a najwięcej zamówień tej potrawy składanych jest ok. godz. 18:00-19:00. Polacy preferują te na cienkim cieście. W zamówieniach królują rollo i tortille, ale bardzo chętnie zamawiamy też boxy czy talerze, czyli mięso z dodatkami. Nieco rzadziej wybierany jest kebab w bułce. Najchętniej do zamówień dobierane są frytki, a na deser – baklawa. Ciekawostką jest, że w ciągu ostatniego roku o 25% wzrosła liczba zamówień wegańskich alternatyw dla klasycznego kebaba.

oprac. /kp/

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj