
Śląskie jest wśród województw, w których kebaby zamawia się najczęściej, jednak pewien miłośnik z Warszawy w ciągu roku zamówił ich aż 865.
W ostatnich latach Polacy coraz częściej korzystają z jedzenia na dowóz, co jest związane zarówno z intensywnym trybem życia, jak i rosnącą popularnością tego typu aplikacji. Najczęściej zamawianą potrawą jest kebab – wynika z raportu Food Trendów Pyszne.pl 2023/24.
12 lipca obchodzony jest Dzień Kebaba. Najprawdopodobniej znany był on już w starożytnej Persji, jednak pierwszy zapis dotyczący tego dania pochodzi z X w., z „Księgi Dań” w Bagdadzie. Swoją popularność zawdzięcza Turkom, stąd uważany jest za tradycyjne tureckie danie. W Polsce kebab zadebiutował w latach 70. w Sopocie, a jego popularność znacząco wzrosła w ciągu ostatnich 30 lat. Polacy lubią kebaby ze względu na ich różnorodność i możliwość dostosowania do indywidualnych preferencji smakowych. Kebab jest daniem sycącym, stosunkowo niedrogim i łatwo dostępnym, co czyni go idealnym wyborem na szybki posiłek. Dodatkowo kebaby są często przygotowywane na świeżo, z wykorzystaniem świeżych warzyw i aromatycznych przypraw, co przyciąga smakoszy ceniących intensywne i zrównoważone smaki.
Potrawa ta jest zamawiana średnio co kilkadziesiąt sekund, a w ciągu ostatniego roku co najmniej raz wybrało ją prawie 40% aktywnych użytkowników Pyszne.pl. Największy miłośnik mieszka w Warszawie, który w ciągu ostatnich 12 miesięcy zamówił aż 865 kebabów. W stolicy padł też inny rekord – jednego czerwcowego dnia w porze lunchowej złożono zamówienie na kebaby i dodatki o łącznej wartości 1501 zł.
Kebab zajmuje pierwsze miejsce wśród zamawianych dań w Warszawie, Wrocławiu i Krakowie, liderami wśród województw są natomiast mazowieckie, śląskie i pomorskie. Ochotę na kebaby mamy na ogół w weekendy – kolejno w niedzielę, sobotę i piątek, najczęściej wieczorem, a najwięcej zamówień tej potrawy składanych jest ok. godz. 18:00-19:00. Polacy preferują te na cienkim cieście. W zamówieniach królują rollo i tortille, ale bardzo chętnie zamawiamy też boxy czy talerze, czyli mięso z dodatkami. Nieco rzadziej wybierany jest kebab w bułce. Najchętniej do zamówień dobierane są frytki, a na deser – baklawa. Ciekawostką jest, że w ciągu ostatniego roku o 25% wzrosła liczba zamówień wegańskich alternatyw dla klasycznego kebaba.
oprac. /kp/




![Widowisko „nie z tej Ziemi”. Gwiazdka Serc rozbłysnęła po raz 22. [ZDJĘCIA]](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/12/gwiazdka-serc.jpg)


![Przedświąteczne rękodzieło w raciborskiej bibliotece [ZDJĘCIA] Przedświąteczne rękodzieło w raciborskiej bibliotece](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/12/warsztaty-swiateczne-boze-narodzenie.jpg)




![Uroczyste obchody 70-lecia Przedszkola nr 10 w Raciborzu [ZDJĘCIA] Uroczyste obchody 70-lecia Przedszkola nr 10 w Raciborzu](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/12/przedszkole-nr-10.jpg)
![Co czyta młodzież po obu stronach granicy? Polsko-czeskie seminarium w raciborskiej bibliotece [ZDJĘCIA]](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/12/czy-mlodziez-w-czechach-czyta.jpg)
![Czy artysta ma prawo przekraczać granice? Debata na Stacji Młodych [ZDJĘCIA]](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/11/debata-mlodych-stacja-mlodych.jpg)




![Tomasz Hynek nowym komendantem KPP w Raciborzu [ZDJĘCIA] Tomasz Hynek nowym komendantem KPP w Raciborzu](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/10/kpp-raciborz-komendant-tomasz-hynek.jpg)


![Kulinarne rewolucje na Stacji Młodych w Raciborzu [ZDJĘCIA] Kulinarne rewolucje na Stacji Młodych w Raciborzu](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/03/gotowanie-na-stacji-mlodych.jpg)




![Wieczór z poezją Marka Rapnickiego w RCK [ZDJĘCIA] Wieczór z poezją Marka Rapnickiego w RCK](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/12/w-punkt-marek-rapnicki-koliber.jpg)
