Degustacja miodu była doskonałą okazją do integracji i rozmów na różne tematy.
Sierpniowe spotkanie Kafejki Językowej w raciborskiej bibliotece upłynęło pod znakiem miodu i pszczół. Dzięki wizycie Marka Wysoczańskiego, ekologicznego pszczelarza, uczestnicy mogli nie tylko poszerzyć swoją wiedzę, ale także spędzić miło czas. Marek Wysoczański, który podzielił się swoim doświadczeniem pracy przy ulach, opowiedział o rodzajach miodu, o tym, jak miód wpływa na zdrowie człowieka oraz które miody mają właściwości antybiotyczne – bo nie wszystkie mają. Przybyli mogli skosztować miodu prosto z naturalnego plastra i dowiedzieć się, że nawet z tym najlepszym naturalnym miodem nie ma co przesadzać i w jego spożywaniu najlepszy jest „złoty środek”.
Ideą kafejki jest nauka języka polskiego w swobodnej atmosferze rozmów przy kawie. Od września będzie się ona odbywała w nowej formule: dwa razy w miesiącu uczestnicy będą ćwiczyć dialogi z dnia codziennego i dyskutować na ciekawe tematy. Pierwsze spotkanie w sobotę 7 września.
fot. MiPBP w Raciborzu
oprac. /kp/