Gdy jedni głodują, inni wyrzucają. 5 milionów ton jedzenia w koszu

marnowanie jedzenia zywnosc
Fot. freepik.com

Powodem jest głównie upływ terminu przydatności do spożycia, niewłaściwe planowanie posiłków, nadmierne zakupy i niewłaściwe przechowywanie.

Problem marnowania żywności w Polsce pozostaje poważny. Choć coraz więcej Polaków deklaruje, że nie wyrzuca jedzenia, jego ogromne ilości wciąż trafiają do śmietników, a same gospodarstwa domowe pozbywają się rocznie prawie 3 mln t. Tymczasem 2,5 mln Polaków żyje w ubóstwie, a ok. 1,5 mln korzysta z pomocy przekazywanej przez banki żywności. Najczęściej w koszach ląduje pieczywo, wędliny, warzywa i owoce, a powodem jest głównie upływ terminu przydatności do spożycia, niewłaściwe planowanie posiłków, nadmierne zakupy i niewłaściwe przechowywanie.

- reklama -

przycisk-plusy

- reklama -

KOMENTARZE

Zalogowany jako Katarzyna Przypadło. Wyloguj?

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem