Znany ekspert kulinarny podzielił się z uczestniczkami spotkania przepisami na tradycyjne, często zapomniane już ciasteczka.
Gmina Kornowac rozpoczęła realizację projektu pod nazwą „Z tradycją, kulturą i smakiem”. Pierwszym wydarzeniem w jego ramach było spotkanie z Remigiuszem Rączką, znanym śląskim kucharzem i ekspertem kulinarnym. Przybyły na nie m.in. przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń z gminy Kornowac oraz panie z czeskiej Branki.
Remigiusz Rączka podzielił się przepisami na tradycyjne, często zapomniane już ciasteczka, które uczestniczki następnie upiekły. Pojawiły się makrony z haberfloków, ciastka ze szpyrek, a la francuskie z Marklowic, krajanka czekoladowa, ciastka z warzonych żółtek, a także zozworki, czyli śląskie ciastka imbirowe. – Panie biorące udział w warsztatach pilnie słuchały wskazówek pana Rączki, przez co ciasteczka wyszły przepyszne. Na koniec zbierały autografy od mistrza śląskiej kuchni na swoich fartuchach. Słodki zapach jeszcze długo po zakończeniu warsztatów roznosił się po całym Rzuchowie – relacjonuje GOK Kornowac.
fot. GOK Kornowac
oprac. /kp/