Z plastikowych butelek do napojów, które są w nich przechowywane, dostaje się aż 150 różnych rodzajów chemikaliów.
To, że substancje chemiczne mają kontakt z żywnością, nie jest niczym nowym ani groźnym. W małej ilości są one bezpieczne dla zdrowia. Jednak okazuje się, że napoje w butelkach wyprodukowanych z tworzywa PET pochodzącego z recyklingu mogą zawierać więcej substancji chemicznych niż napoje przechowywane w butelkach z plastiku pierwotnego.
Naukowcy wskazują, że większa liczba substancji chemicznych w plastikowych butelkach może wynikać z procesu produkcji opakowań, ale także tego, w jaki sposób są napełniane, przechowywane, dystrybuowane i eksponowane w sklepach. Aby zmniejszyć liczbę substancji chemicznych przedostających się do plastikowych butelek z recyklingu, badacze sugerują dokładniejsze doczyszczanie surowców, które trafiają do zakładów recyklingu. Badania wskazują także na dużą rolę jakości zbiórki, sortowania i przetwarzania surowców przez recyklerów. Najlepszym rozwiązaniem będzie stopniowe odchodzenie od opakowań z plastiku.