Zapach świeżo mielonej kawy unosił się w powietrzu, witając już od progu wszystkich przybyłych swym niezwykłym aromatem.
Kawa jest jednym z ulubionych napojów – na całym świecie ludzie spożywają dziennie ok. 2,25 mld jej filiżanek. Istnieje ponad 100 gatunków kawy, jednak istnieją dwa główne, które są najpopularniejsze: Arabica i Robusta. Czym one się różnią? O procesie zbierania, suszenia, palenia i wielu innych ciekawostkach związanych z tym czarnym napojem opowiedział w bibliotecznej filii nr 9 w Brzeziu Piotr Mojżyszek z Opowiadamy o Świecie.
Zapach świeżo mielonej kawy unosił się w powietrzu, witając już od progu wszystkich przybyłych swym niezwykłym aromatem. – Czy może być coś lepszego od spotkania ze znajomymi przy filiżance aromatycznej kawy z pysznymi dodatkami, celebrując moment jej zaparzania? Zdecydowanie tak! Połączenie kawy z dobrą książką. Uczestnicy spotkania mogli również porównać smaki kaw z różnych krańców świata, poznać wiele sposobów jej parzenia oraz porozmawiać o książkach. Mówi się, że papier jest użytecznym nośnikiem zapachów, dlatego książki z filii nr 9 jeszcze długo będą pamiętać o tak aromatycznym spotkaniu – relacjonuje biblioteka.
Wydarzenie przeprowadzone było w ramach projektu „Pozytywnie zaBOOKowani”, który Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Raciborzu realizuje dzięki dofinansowaniu ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.
fot. MiPBP w Raciborzu
oprac. /kp/