Warzywa i chemia gospodarcza najbardziej napędzają drożyznę

paragon zakupy
Fot. freepik.com

W maju najmocniej podrożały warzywa. W obrębie tej kategorii cena marchwi poszła w górę o 133,6%, a cebuli – o 106,9% rok do roku.

Jak wynika z analizy blisko 80 tys. cen, w maju zakupy były droższe średnio o 19,9% w porównaniu do sytuacji rok temu. W kwietniu odnotowano wzrost o 20,4%, a w marcu – o 23,7% rok do roku. Spośród siedemnastu kategorii najmocniej poszły w górę ceny warzyw – o prawie 40%. Wpływ na to miały przede wszystkim marchew i cebula. Natomiast artykuły tłuszczowe są jedyną kategorią, która rok do roku potaniała.

- reklama -

– Według danych Eurostatu w kwietniu i maju 2022 r. ceny żywności w Polsce zaczęły przyspieszać z dwucyfrową dynamiką. Wchodzimy więc w okres, kiedy do porównania rdr trafia coraz wyższa baza. Przekłada się to na widocznie niższe niż notowane jeszcze kilka miesięcy temu rekordowe poziomy zmian cen – komentuje Grzegorz Kozieja.

przycisk-plusy

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj