Słodka przygoda Małych Odkrywców. Warsztaty robienia czekolady w Strzesze [ZDJĘCIA]

Słodka przygoda Małych Odkrywców. Warsztaty robienia czekolady w Strzesze
Słodka przygoda Małych Odkrywców. Warsztaty robienia czekolady w Strzesze

Dzieci miały okazję pomagać w temperowaniu czekolady i wylewaniu jej do foremek. Następnie własnoręcznie ozdobiły swoje słodkie wyroby kolorowymi dodatkami.

13 marca w Domu Kultury Strzecha grupa Mali Odkrywcy wzięła udział w warsztatach robienia czekolady. Zajęcia poprowadzili Dominika i Tomasz Szypuła – znani z tworzenia wyjątkowych lodów i słodkich przysmaków.

- reklama -

Warsztaty rozpoczęły się od multimedialnej podróży, podczas której uczestnicy poznali cały proces powstawania czekolady – od owoców kakaowca, przez wydobywanie i suszenie ziaren, aż po ich przetwarzanie. Następnie zaprezentowano techniki produkcji czekolady.

– W końcu kapitan Tomek przystąpił do prezentacji robienia czekolady. Mali Odkrywcy pomagali temperować czekoladę, doprowadzać ją do odpowiedniej temperatury, a w końcu wylewać do odpowiednich foremek. Następnie dzieci ozdobiły swoje słodkie czekolady kolorowymi smakołykami. Później czekoladki na chwilę zamieszkały w lodówce, a na koniec zostały z przyjemnością zjedzone ku uciesze Małych Odkrywców. Na koniec wszystkie słodziaki zrobiły sobie pamiątkowe zdjęcia z mistrzem cukiernictwa – relacjonuje Raciborskie Centrum Kultury.

Warsztaty nie tylko dostarczyły przyjemności z tworzenia i jedzenia czekolady, ale także uświadomiły dzieciom, że wyrób słodyczy to sztuka wymagająca pasji i precyzji.

fot. RCK
oprac. /kp/

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj