Zmiany klimatu podnoszą ceny żywności. Za 20 lat kawa może być luksusem

Zboże
Zdjęcie poglądowe

Problem suszy wykracza poza kwestię braku wody – prowadzi ona do degradacji gleby.

Zmiany klimatyczne nie są już odległym zagrożeniem, lecz realnym problemem, który odczuwamy każdego dnia, chociażby podczas zakupów spożywczych. Wzrost temperatur, susze i inne ekstremalne zjawiska pogodowe bezpośrednio przekładają się na sytuację w rolnictwie, prowadząc do mniejszych plonów, nowych chorób roślin i zwierząt, a w konsekwencji – do rosnących cen żywności. Od 2011 r. Polska doświadcza permanentnej suszy letniej, która obniża dochody rolników średnio o 20% rocznie. W przypadku kluczowych upraw – zbóż, roślin bulwiastych i oleistych – straty sięgają 3,9–6,5 mld zł rocznie.

- reklama -

przycisk-plusy

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj